Toată lumea știe că fumatul face ravagii asupra sănătății. Deși s-ar putea ca dinții să nu fie primul lucru la care te gândești atunci când iei în considerare pericolele fumatului, orice fel de consum de tutun poate provoca leziuni grave elementelor cavității bucale.
Din păcate, cu cât continui să fumezi mai mult, cu atât este mai probabil să provoci daune dinților tăi. Asta nu înseamnă că nu există nicio modalitate de a opri daunele și chiar de a inversa o parte din impactul pe care tutunul îl poate avea asupra sănătății tale orale.
Folosește acest ghid pentru a afla mai multe despre modul în care fumatul afectează dinții, precum și despre modul în care te putem ajuta să pui capăt fumatului.
Pierderea dinților poate fi unul dintre multele efecte negative asupra sănătății fumatului de țigări și a altor produse din tutun, relatează experții în sănătate orală. Fumătorii dezvoltă mai mult tartru pe dinți decât nefumătorii, ceea ce poate duce la boli parodontale.
Vom analiza în cele ce urmează patru moduri în care fumatul afectează dinții:
1. Determină acumularea de placă și tartru
Produsele chimice din tutun afectează fluxul de salivă din gură, facilitând lipirea bacteriilor orale de dinți și gingii. Placa încărcată de bacterii se poate dezvolta pe dinți și de-a lungul liniei gingivale. Dacă nu este îndepărtată zilnic, se poate întări, transformându-se în tartru, o substanță atât de dură încât necesită un detartraj profesional pentru a o elimina. Fumătorii au de trei până la șase ori mai multe șanse de a dezvolta boli parodontale, care pot afecta țesutul osos și pot cauza pierderea dinților.
Chiar și produsele din tutun fără fum pot irita țesuturile gingivale, provocând desprinderea gingiilor din jurul dinților, facilitând acumularea bacteriilor și dezvoltarea cariilor.
2. Afectează circulația sângelui
Fumatul afectează funcțiile țesutului gingival, provocând infecții și restricționând fluxul sanguin. De asemenea, întârzie vindecarea după intervenția de implantologie orală, extracția dinților sau tratamentul bolii parodontale. Acest lucru face dificil procesul de recuperare. La periaj sau la utilizarea aței dentare, fumătorii pot observa că gingiile lor sângerează ușor.
3. Poate favoriza apariția cancerului oral
Conform statisticilor, aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer la gură, gât sau buze au consumat tutun. Fumătorii au de șase ori mai multe șanse decât nefumătorii să dezvolte cancer oral.
4. Modifică nuanța dinților și provoacă o respirație urât mirositoare
Fumatul poate păta dinții și le poate conferi o culoare galbenă. Cu cât fumezi mai mult, cu atât este mai probabil să observi rapid colorarea dinților.
Soluții de reducere a riscurilor implicate și a efectelor fumatului asupra dinților
Ca fumător, poți reduce riscul apariției problemelor de sănătate orală prin periaj dentar de două ori pe zi, după micul dejun și înainte de culcare, dar și prin folosirea aței dentare o dată pe zi.
Programează întâlniri regulate cu medicul stomatolog, pentru igienizări profesionale, detartraje și consultații stomatologice profilactice.
Cercetările arată că fumătorii care au redus numărul de țigări la mai puțin de jumătate de pachet pe zi au doar de trei ori mai mare riscul de a dezvolta boli parodontale decât nefumătorii.
Clinica Dr. Vlădău Studio îți stă la dispoziție cu tratamente avansate de profilaxie orală și de estetică dentară, pentru ca dinții tăi să fie sănătoși, dar si zâmbetul tău să fie strălucitor.