Problemele dinților la copii sunt probabil una dintre cele mai mari preocupări pentru orice părinte. De la cariile dentare, pierderea timpurie a dinților, erupția întârziată a dinților permanenți și dinții strâmbi până la alinierea greșită a poziției maxilarului, există o serie de probleme care afectează sănătatea orală a copiilor.
În timp ce cariile dentare pot fi prevenite, din păcate, până la 40% dintre copiii cu vârsta între 2 și 11 ani dezvoltă diferite tipuri de anomalii de aliniere a dinților, care necesită tratament ortodontic mai simplu sau mai complex.
Ortodonția este una dintre cele mai frecvente proceduri dentare pentru mulți copii și adolescenți.
Este esențial să observi din timp semnele că copilul tău ar putea avea nevoie să poarte aparat dentar. Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copiii lui, ceea ce înseamnă și că vrea să se asigure că copiii lor sunt mândri de zâmbetele lor.
Dacă te-ai întrebat dacă copilul tău are nevoie de aparate dentar, iată 4 semne pe care ar trebui să le ai în vedere:
- Dinți aglomerați sau strâmbi
Părinții sunt întotdeauna sfătuiți să examineze vizual dinții copiilor lor pe măsură ce cresc și să-i ducă pentru consulturi stomatologice regulate. Acest lucru este important atunci când vine vorba de identificarea problemelor orale, cum ar fi dinții strâmbi sau înghesuiți.
Dacă ai observat că nu există suficient spațiu pentru ca dinții permanenți să erupă, este posibil să fie nevoie să poarte aparat dentar. Dacă situația nu este remediată, dinții înghesuiți ar putea duce la o situație în care dinții permanenți se blochează în maxilar.
Dinții strâmbi pot provoca disconfort sau durere dentară, probleme dentare avansate, dificultăți de vorbire, mestecare și la folosirea aței dentare, dar și o stimă de sine scăzută.
Este de recomandat ca dinții să fie îndreptați cât mai devreme posibil.
- Dinți proeminenți
În unele cazuri, anumiți dinții pot crește ieșiți în afară, cauzând probleme de siguranță, probleme de încredere în sine și probleme de sănătate.
Dinții proeminenți la copii se asociază cu o ocluzie greșită, ceea ce duce în cele din urmă la deteriorarea dinților și recesiunea gingiilor. Dacă ai observat semnele timpurii ale protuberanței dinților la copilul tău., trebuie să iei măsurile necesare pentru a corecta această problemă de dezvoltare dentară.
Problema dinților proeminenți nu se rezolvă singură și nu se remediază odată cu vârsta. Cea mai bună soluție este de a solicita tratament este atunci când copilul tău este încă în creștere.
În timp ce există diferite opțiuni de ortodontic, bazate pe gravitatea problemei, aparatele dentare sunt considerate prima opțiune de tratament, atunci când dinții proeminenți sunt detectați devreme. Fiecare situație clinică este diferită, astfel încât tratamentul va fi recomandat în funcție de nevoile individuale ale copilului.
- Dificultăți la mestecat sau mușcat
Cum poți ști dacă copilul tău are nevoie de aparat dentar?
Dinții sănătoși și bine dezvoltați sunt proiectați pentru a se potrivi perfect, astfel încât să faciliteze mestecarea și mușcătura corespunzătoare.
Dacă copilul se luptă să mestece alimente, să muște din alimente precum merele sau dacă se plânge de durere atunci când mestecă, acestea pot fi semne că ar putea avea nevoie să poarte aparat dentar pentru a corecta ocluzia.
Aparatele dentare sunt adesea o soluție eficientă pentru corectarea problemelor de mușcătură și de masticație, astfel încât dinții să se potrivească și să funcționeze eficient.
Dizarmoniile dentare la copiii mici vin cu riscul de a-și mușca limba sau chiar obrajii. O examinare vizuală rapidă în momentul ocluziei te va ajuta să vezi daca se potrivesc.
Ar trebui să programezi o consultație ortodontică, pentru a evalua gravitatea problemei și pentru a determina dacă aparatul dentar sau alte forme de tratament ar funcționa.
- Obișnuința suptului degetului mare
Suptul degetului mare și utilizarea suzetelor la copii mici sunt considerate comportament normal.
Dar atunci când aceste obiceiuri continuă mult timp, ele pot duce la probleme dentare mai târziu în viață. Dacă copilul tău încă mai suge degetul mare după vârsta de cinci ani, va trebui să iei măsurile necesare pentru a opri acest obicei.
Dacă nu este oprit, acest tic poate duce la un maxilar superior îngust, o mușcătură deschisă în care dinții frontali superiori nu mai ating dinții frontali inferiori și la dinți frontali proeminenți.
Pentru a corecta aceste probleme, daca deja au apărut sau pentru a evita potențialele probleme de dezvoltare a dinților, medicul dentist poate recomanda purtarea aparatului dentar.
Atenția părinților este foarte importantă, dar este esențial să duci copilul la consulturi stomatologice regulate, odată la 6 luni. Medicul pedodont va detecta din timp eventualele probleme de aliniere dentară și vă va îndruma spre un consult ortodontic.
Specialiștii noștri te vor ajuta să diagnostichezi problemele dentare ale copilului tău, încă din stadiu incipient, în timpul controalelor regulate și să stabilești cel mai bun tip de tratament pentru remedierea problemelor dentare. Contactează-ne pentru a programa un consult stomatologic pentru copilul tău.