Oricât de ușor pare să facă, foarte puțini dintre noi ne spălăm pe dinți cât de bine am putut. Din fericire, acolo unde există greșeli, există modalități de a le remedia.
- Alegerea unei perii greșite
Cum alegi din selecția de periuțe de igienă dentară?
Poate fi o periuță de dinți electrică sau una manuală. Dar există o regulă care nu este negociabilă.
Singurul lucru pe care trebuie să insistăm este acela că trebuie să aibă peri moi. Perii trebuie să se poată îndoi, ca să ajungă chiar și sub gingie.
Periuțele de dinți au diferite dimensiuni de mânere, iar unele sunt mai flexibile decât altele.
Dar partea critică e reprezentată de perii care îndepărtează bacteriile de pe dinți și gingii. Bacteriile acumulate zilnic formează placa dentară, care neîndepărtată la timp se transformă în tartru și poate provoca boala parodontală.
Uneori oamenii cred că cu cât perii sunt mai duri, cu atât vor curăța mai bine. Dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Perii moi curăță mai eficient decât perii duri. Perii duri pot de fapt să vă uzeze structura smalțului și să rănească gingiile.
- Periajul dentar efectuat în grabă
Ar trebui să îți igienizezi dinții cel puțin de două ori pe zi, timp de 3 minute de fiecare dată. Dar de multe ori se întâmplă să întârzii la școală sau la serviciu. Sau vrei să te culci. Astfel, uneori, trebuie să scurtezi periajul. Aceste excepții devin obiceiuri și conduc la carii și boala parodontală.
Există, în prezent, clepsidre speciale pentru măsurarea timpului necesar periajului eficient, dar puteți utiliza cronometrul pe de telefonul mobil, sau poți efectua periajul cu căștile în urechi și asculta o melodie care durează 3 minute.
- Periajul dentar prea dur
Când vine vorba de periaj, mai puternic nu este mai bine. Multe persoane periază prea dur dinții, considerând că doar astfel pot îndepărta placa dentară. Dar, de fapt, placa este moale și se îndepărtează ușor, singura problemă este ca periajul să acopere fiecare zonă a dinților. Problema este mai mult mentală, poate fi remediată prin înlocuirea termenului de frecare a dinților cu termenul de masaj al suprafeței dinților.
- Ignorarea gingiilor și a suprafeței interioare a dinților, în periajul dentar
Bacteriile se adună adesea acolo unde dintele se întâlnește cu gingia, în spațiul subgingival.
Spațiul subgingival normal are 2-3 milimetri, iar dacă periuța de dinți este suficient de moale și flexibil, poate curăța inclusiv acest spațiu.
Igienizarea corectă a dinților este una completă, iar acest lucru, înseamnă să cureți întregul dinte, inclusiv spațiul mic de sub gingie.
De obicei, pacienții curăță îndelung suprafața de masticație și ignorând periajul de-a lungul liniei gingiei.
Este important ca periajul să se efectueze dintr-un unghi corect, respectiv de 45 de grade față de linia gingivală.
Majoritatea pacienților periază partea vizibilă din exterior a dinților, implicată în zâmbet. Și toată lumea periază suprafețele de mestecat.
Dar zona din interior a dinților, dinspre limbă? Puțini îi acordă aceeași atenție, ceea ce conduce la formarea de carii și acumularea de tartru.
Întreaga suprafață dentară trebuie curățată regulat, în cadrul unei igienizări orale corecte.
- Periajul dentar imediat după mese
Uneori, este tentant să te speli pe dinți imediat după masă și este mai bine decât să nu te speli deloc, dar este de preferat să mai aștepți un pic.
Imediat după masă, există mult acid în cavitatea bucală, ceea ce va determina o acțiune prea abrazivă a periajului și apariția sensibilității dentare.
Ideal este ca imediat după masă să vă clătiți gura cu apă, pentru a înlătura resturile de mâncare și o parte din aciditate.
Periajul dentar va trebui amânat cu 15-20 de minute după mese.
Atenția corectă și constantă acordată dinților, de către fiecare dintre noi, zilnic, este importantă.
Împreună cu o nutriție sănătoasă și efectuarea consulturilor stomatologice regulate, o igienă orală corectă te va conduce spre un zâmbet strălucitor și sănătos!