Protezele le oferă pacienților șansa de a avea funcții orale normale și încredere în zâmbetul lor, după pierderea dinților. Dar, ca orice alt sistem protetic, nu durează pentru totdeauna. Pe măsură ce îmbătrânim, țesuturile gingivale și osul maxilarului se modifică, astfel, oferindu-ne semne că este timpul pentru o nouă proteză, adaptată transformărilor.

În general, durata medie de viață a protezelor dentare este de la 5 la 10 ani. Cu o igienă orală adecvată și vizite frecvente la medicul stomatolog, puteți extinde durata de viață a protezei. Verifică semnele de avertizare de mai jos și vizitează medicul dentist cât mai curând posibil dacă bănuiești că proteza ta nu mai este potrivită. Înlocuirea ei la timp ajută la prevenirea unor probleme dentare mai grave precum boala parodontală.

Care sunt semnele care indică faptul că proteză dentară trebuie înlocuită?

Nu ignora niciodată durerea sau disconfortul pe care îl simți la purtarea unei proteze dentare. S-ar putea să îți provoci mai mult rău dacă vei continua să le utilizezi. Iată câteva sfaturi despre cum să știi dacă a sosit momentul pentru o proteză nouă.

  • Proteza dentară se mișcă sau chiar se desprinde uneori

Unul dintre semnele sigure că ceva nu este în regulă cu proteza ta dentară este reprezentat de mișcarea și căderea sa. Se întâmplă adesea când protezele sunt foarte vechi și aproape la sfârșitul duratei lor de viață.

Țesuturile gingivale și structura osoasă se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Este tipic ca gingiile să se adapteze, din cauza pierderii dinților. Aceste modificări fac dificilă adaptarea exactă a protezelor pentru a-ți oferi o mușcătură echilibrată.

  • Dificultăți în mușcarea sau mestecarea alimentelor

Când mesteci mâncarea și resimți această acțiune ca fiind o corvoadă, poate fi un semn că există modificări în structura gurii. Dacă porți proteza dentară de aproape zece ani sau mai mult, aceste dificultăți pot indica, de asemenea, că proteza în sine este deja depășită. Probabil proteza ta dentară trebuie înlocuită.

În acest caz, solicită imediat sfatul medicului dentist pentru a preveni complicații suplimentare.

  • Proteza fracturată

Orice fisuri în proteza dentară îți pot provoca mai multe leziuni bucale. Bucăți rupte din baza sau dinții din componența protezei pot pătrunde, de asemenea, în alimente și pot provoca mai multe probleme de sănătate.

Verifică dacă există fisuri ale protezei, de fiecare dată când o cureți. Dacă găsești fisuri, verifică la medicul dentist dacă reparația este posibilă sau ia în calcul înlocuirea acesteia cu o proteză nouă.

  • Gingiile inflamate

Inflamația gingivală este unul dintre semnele sigure ce îți arată că proteza ta dentară trebuie să fie înlocuită. Modificările la nivelul gurii determină frecarea ansamblului protetic de gingii, provocând inflamație. Prin utilizare continuă, inflamația se poate agrava și poate provoca o infecție.

Echipa clinicii Dr. Vlădău Studio vrea să te vadă din nou zâmbind

Ai experimentat unul dintre semnele menționate mai sus? Pot semnala că proteza dentară trebuie înlocuită. Meriți să zâmbești, să râzi și să mănânci fără ezitare sau disconfort. Permite-ne să te ajutăm, să îți readucem confortul și bucuria de a zâmbi, cu o proteză dentară nou-nouță, estetică și confortabilă.

Dr. Vlădău Studio oferă servicii complete de protetică dentară în Brașov. Poți programa o întâlnire cu medicii noștri de top, la tel. 0268.474.701.