Aproximativ 20% dintre copiii între 5 și 11 ani au un dinte cariat, spun statisticile. În acest context, igiena orală pentru copii ar trebui să fie inițiată încă de la apariția primilor dințișori. Astfel îți vei salva copiii de experiența oribilă a cariilor și a altor boli ale gingiilor.

Mai ușor de spus decât de făcut, nu? Uneori este o adevărată bătălie atunci când copilul nu vrea să se spele pe dinți. Trebuie să reușești să convingi copilul să se lase spălat pe dinți sau să se spele pe dinți, el însuși.

Majoritatea copiilor se tem să se spele pe dinți, din motive de neînțeles pentru părinți. Probabil că nu le place gustul pastei de dinți sau actul de periaj în sine.

Totuși, trebuie să fii ferm, ca părinte, în a insufla copiilor tăi o bună conduită de îngrijire dentară de rutină. Învățarea copiilor să se spele pe dinți poate fi o sarcină descurajantă.

Află cum să-ți faci copiii să fie chiar entuziasmați de menținerea sănătății orale, cu aceste sfaturi!

Periați dinții împreună

Copiilor le place să imite adulții. Dacă te întrebi cum să îi determini pe copii să se spele pe dinți, cel mai bun exemplu este propriul exemplu. Formați-vă obiceiul de a vă spăla dinții împreună.

Spălatul pe dinți în familie poate fi distractiv. Copiii tăi vor vedea activitatea în mod pozitiv. Vor aștepta cu nerăbdare să se spele pe dinți.

Rezistați folosind cuvinte puternice pentru a-i determina pe copii să se spele pe dinți. Dă-le timp să se adapteze la activitate. Puneți-i să urmărească adulții și învățați-i cu blândețe.

O periuță de dinți specială

A avea o periuță de dinți specială este unul dintre instrumentele care îi vor ajuta pe copii să se spele pe dinți cu ușurință. O nouă periuță de dinți îi va încânta pe copii. Puteți merge împreună la cumpărături pentru una nouă.

Șansele sunt ca copilul tău să aleagă o periuță de dinți colorată. De asemenea, o periuță cu tematică din desene animate va fi de preferată.

În timp ce alegeți o periuță, asigură-te că perii acesteia sunt suficient de moi, pentru a nu răni gingiile. Asigură-te că înlocuiești periuța la fiecare 3 luni.

Spune o poveste interesantă

Poți face periajul dinților distractiv pentru copii, astfel încât acesta să poată constitui o rutină zilnică. Atunci când copilul nu vrea să se spele pe dinți, sau chiar preventiv, spune o poveste interesantă legată de periajul dentar. Va trebui să fii creativ, pentru ca copiii tăi să coopereze.

Poți peria dinții copilului tău în timp ce imiți sunetul unui tren. Spune-le să ia trenul prin cealaltă parte a dinților. Aplaudați-i pentru periajul limbii, care în acest caz este o gară.

Povestea gândăceilor de zahăr imaginari funcționează, de asemenea, ca prin magie. Povestiți-le copiii. că pot învinge acești gândăcei doar folosind o periuță de dinți și pasta de dinți. Copiii vor aștepta cu nerăbdare experiența eroică a luptei împotriva lor.

Folosește muzică

Învățarea copiilor să se spele pe dinți în timp ce ascultă melodiile lor preferate poate fi distractivă. Pot dansa în timp ce se periază. Te poți alătura copiilor tăi la dans, pentru a-l face mai distractiv.

Copiii tăi ar trebui să se spele pe dinți timp de două minute. Cu un cântec atrăgător, copiii tăi nici nu își vor da seama că s-au spălat pe dinți. Obțineți o melodie care are o temă de îngrijire dentară pentru ao face mai relevantă.

Dacă nu găsești melodii relevante, creează una. Poți folosi melodii tradiționale și găsi cuvinte care să îți motiveze copiii să se spele pe dinți. Rezultatele vor merita.

Lasă-l pe copilul tău să se joace de-a dentistul

Învățarea copiilor să se spele pe dinți, prin jocuri de rol, poate fi distractivă și poate reduce problemele de sănătate orală.

Copiii își pot folosi păpușile pentru a se juca de-a dentistul. Orientează-i spre rolul medicului dentist. Pe măsură ce copilul încurajează „pacientul” să îmbrățișeze o îngrijire dentară bună, îl va practica și în realitate. Asigur-te că copilul tău înțelege tot ce se întâmplă într-o clinică dentară.

Pentru a face periajul dinților mai interesant pentru copii, le poți permite, de asemenea, să îți verifice dinții în timp ce se joacă de-a dentistul. Spălați-vă reciproc dinții în acest proces. Copiii vor găsi activitatea foarte distractivă.

Copilul nu vrea să se spele pe dinți? O vizită la medicul stomatolog ar putea să convingă copilașul că îngrijirea dințișorilor este treabă serioasă, dar în același timp distractivă și interesantă.

Pentru mai multe sfaturi, te așteptăm împreună cu copilașul tău la clinica noastră din Brașov specializată în tratarea copiilor și adolescenților, Dr. Vlădău Studio Kids.