Plănuiești un zâmbet frumos și ești gata de îmbarcare în călătoria ta de îndreptare a dinților?

Înainte de a decide în cine să ai încredere pentru remodelarea zâmbetului tău, iată câteva întrebări pe care ar trebui să le adresezi potențialului tău medic ortodont, înainte de a începe tratamentul cu aparat dentar.

1. Care este pregătirea și experiența specialistului în îngrijire ortodontică?

Să nu îți fie teamă să întrebi medicul stomatolog detalii despre pregătirea sa profesională și despre cursurile de formare, ulterioare.

Medicii stomatologi specialiști în ortodonție efectuează 6 ani de Facultate de Medicină plus 3 ani de Rezidențiat în specializarea Ortodonţie şi ortopedie dento-facială.

Aceștia sunt foarte bine pregătiți în domeniu, teoretic și practic, de-a lungul anilor de facultate și rezidențiat.

Medicii ortodonți sunt dentiști specializați, care tratează doar pacienți cu probleme ortodontice, astfel căpătând experiență zi de zi, prin cazuri noi, de complexități variate.

2. Care sunt opțiunile mele de tratament pentru aparat dentar?

Există diferite tipuri de aparate dentare disponibile, de la aparate mobile la aparate fixe.

Aparatele dentare mobile sunt introduse și îndepărtate voluntar de către pacient, pe durata zilei. Sunt rigide sau flexibile, din diverse materiale, vizibile sau invizibile.

Aparatele dentare fixe sunt aparate dentare fixate prin adeziune pe dinți pe toată durata tratamentului ortodontic și nu pot fi îndepărtate voluntar de pacienți, ci doar de medic. Acestea constau în mod obișnuit din brackeți metalici, ceramici sau safir și un arc.

Fiecare individ este diferit și are o dantură și o mușcătură unice. Prin urmare, afecțiunile diferite sunt tratate cu aparate diferite.

Medicul tău ortodont va putea să îți ofere un plan de tratament precis și detaliat și să te sfătuiască cu privire la ceea ce este cel mai potrivit pentru starea ta individuală.

3. Sunt necesare extracții dentare înainte de a plasa un aparat dentar?

Unii pacienți pot avea nevoie de extracții dentare pentru a facilita tratamentul cu aparat dentar. De exemplu, pacienții cu dinți proeminenți, cu dinți care se suprapun sau supraaglomerați au nevoie de obicei de extracții dentare înainte de a începe tratamentul cu aparatul dentar. Cu toate acestea, fii sigur că nu toate cazurile vor necesita extracții dentare.

4. Cum îmi îngrijesc aparatul dentar?

Pacienții cu aparate fixe lipite de dinți vor avea nevoie de perii dentare speciale pentru a ajuta la curățarea lor zilnică. Periile interdentare vor ajuta la curățarea în jurul brackeților și a arcului. Periuțele de dinți ortodontice cu peri special concepuți pot ajuta, de asemenea, la ușurarea periajului dentar atunci când ai un aparat dentar fix.

Pentru pacienții care poartă aparate detașabile, este esențial să îți scoată aparatul înainte de a își spăla dinții. Majoritatea aparatelor detașabile trebuie, de asemenea, îndepărtate atunci când mâncați, cu excepția cazului în care ortodontul tău îți recomandă altceva.

Respectarea utilizării aparatelor tău dentar este esențială pentru succesul tratamentului ortodontic.

5. Există alimente pe care trebuie să le evit?

Pentru pacienții care poartă aparat dentar mobil, majoritatea alimentelor pot fi savurate. De fapt, nu ar trebui să existe prea multe diferențe în comparație cu dieta de dinainte de aparatul dentar. Acest lucru se întâmplă deoarece aparatul tău mobil poate și trebuie îndepărtat în timpul mesei. Ar trebui să te poți bucura de mâncare ca de obicei!

Pentru pacienții cu aparat dentar fix, alimentele foarte tari nu sunt recomandate, deoarece pot deteriora componentele aparatelor dentare. Majoritatea alimentelor pot fi savurate în mod obișnuit, atâta timp cât se acordă atenție tăierii lor în bucăți mai mici pentru a facilita mestecarea. Sunt de evitat alimentele lipicioase și dulciurile în exces, pentru a evita carierea dinților.

6. Cât va dura tratamentul cu aparatul dentar?

Tratamentul mediu cu aparat dentar durează aproximativ doi ani. Fiecare caz este diferit și unic. La unii pacienți poate dura puțin mai mult. Împreună cu o estimare a duratei tratamentului, este de asemenea bine să întrebați ortodontul cât de des ar trebui să vă vedeți pentru reglarea aparatului și monitorizare a progresului tratamentului.

7. Cât costă tratamentul?

Este înțelept să afli costurile totale implicate în tratamentul tău ortodontic. Ar fi înțelept să înțelegi ce este și ce nu este inclus în planul tău de tratament, ce costuri suplimentare pot interveni.

Unele afecțiuni sunt mai complicate și pot necesita mai mult timp de tratament. Dacă tratamentul tău durează mai mult decât era de așteptat, este bine să afli dacă vor exista costuri suplimentare.

Clinica Dr. Vlădău Studio îți stă la dispoziție cu tratamente ortodontice moderne, de îndreptare a dinților prin aparate dentare cu componente ceramice, prin aparate invizibile, pe spatele dinților sau prin aparate mobile, din plastic, ce pot fi îndepărtate la nevoie.

Programează-te chiar astăzi pentru a afla îți putem îndrepta dinții, pentru un zâmbet perfect !