Deci, ai decis că vrei să îți îndrepți dinții, dar știi ce fel de aparate dentare ai la dispoziție? Cu atât de multe opțiuni disponibile în acest moment, de la aparate metalice tradiționale, până la aparate dentare invizibile și, aparate ceramice, poate fi o decizie dificilă.

Acest articol este dedicat pentru a te ajuta să înțelegi diferența între un aparat dentar ceramic și unul metalic, astfel încât să poți fi într-o poziție favorabilă pentru a lua cea mai bună decizie în privința tratamentului tău ortodontic.

Care sunt factorii decisivi în alegerea celui mai bun aparat dentar?

  • Ocluzia, mușcătura – raportul dintre dinții de sus și dinții de jos;
  • Necesitatea unei intervenții chirurgicale la nivelul maxilarului, ca parte a tratamentului ortodontic;
  • Durata tratamentului, ce variază în funcție de aparatul dentar utilizat;
  • Tipul specific de tratament;
  • Preferința medicului ortodont;
  • Preferințele tale estetice – aparatele ceramice sunt, în general, mult mai invizibile decât aparatele metalice.
  • Costul tratamentului.

Aparat dentar metalic

aparat dentar

În general, aparatele dentare metalice sunt fabricate dintr-un metal de culoare argintie, deși brackeții moderni pot fi uneori realizați și din aur. Aparatele metalice sunt extrem de puternice și, în general, sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de tratament, datorită rezistenței lor inerente.

Aparatele metalice moderne sunt lipite de suprafața dintelui și, prin urmare, au un impact minim asupra dintelui însuși. Sârma arcului este apoi conectată la aceste consolă folosind o mică bandă de cauciuc numită ligatură. În unele cazuri, aceste ligaturi pot fi într-o varietate de culori pentru a face aparatul dentar mai deosebit!

Există o varietate de diferite tipuri de aparate dentare din această categorie, fiecare cu un design ușor diferit și personalizabile de către ortodont prin ligaturi colorate, ce se pot schimba la fiecare ajustare.

Aparatele metalice sunt la modă printre adolescenții care își doresc să iasă în evidență și copilașii care sunt atrași de ligaturile colorate.

Aparat dentar ceramic

aparat dentar

Cel mai mare avantaj al unui aparat dentar ceramic este faptul că, în general, are aceeași culoare ca dinții. Acestea sunt fabricate dintr-un material compozit deosebit de puternic, care, în general, este rezistent la pătare.

La fel ca în cazul aparatelor metalice, există o varietate de producători de aparate dentare din ceramică.

Nu numai brackeții sunt de culoarea dinților, dar și arcul metalic, ceea ce înseamnă că întregul sistem ortodontic se camuflează pe dinte, făcând aparatul dentar aproape invizibil.

Cu mai multe opțiuni de aparate dentare, îndreptarea dinților cu materiale moderne a devenit mult mai confortabilă în ultimii ani.

Odată cu progresul în ortodonție, ne-am luat de mult timp rămas bun de la o singură opțiunetradiționalele aparate dentare metalice.

Acoladele metalice de astăzi sunt mai ușoare, mai mici și mai puțin vizibile, ceea ce ajută la alinierea și îndreptarea dinților puternic strâmbați. Ceea ce este atractiv este că este ușor și pe buzunar, în comparație cu omologul său din ceramică. Pe de altă parte, bretelele din ceramică sunt mai puțin vizibile și oferă un confort mai mare. Bretele transparente sau colorate din dinți se amestecă perfect cu culoarea dinților.

Nu este niciodată prea târziu să ai un zâmbet pe care ești mândru să îl porți!

aparat dentar