Vedem un număr tot mai mare de adulți care investesc în tratamente ortodontice. De fapt, din ce în ce mai mulți oameni iau în considerare tratamente pentru a-și îmbunătăți zâmbetul, devenind din ce în ce mai conștienți de importanța aspectului zâmbetului în viața lor socială, profesională și pentru sănătatea lor emoțională.

Când este necesar un aparat dentar la adulți?

Există o serie de motive pentru care un adult ar putea avea dinți strâmbi sau o mușcătură nearmonioasă și ar alege să aibă tratament ortodontic. Genetica este una dintre principalele cauze ale problemelor ortodontice obișnuite, cum ar fi mușcăturile sub și mușcăturile. Obiceiurile prelungite în timpul copilăriei, cum ar fi mușcarea buzelor sau suptul degetului mare, pot provoca alinierea greșită a dinților din față.

De asemenea, este firesc ca dinții să își schimbe poziția pe măsură ce îmbătrânim, când pierdem sau ne uzăm dinții sau dacă apar probleme cu gingiile. Uneori, asta înseamnă că persoanele care au avut tratament ortodontic în copilărie și nu și-au purtat dispozitivele de contenție conform instrucțiunilor pot necesita un tratament ortodontic suplimentar ca adult.

Există efecte secundare negative ale tratamentului cu aparat dentar la adulți?

Datorită progreselor recente în opțiunile de tratament ortodontic, a avea aparate dentare ca adult este mai sigur și mai confortabil ca niciodată. Ca orice procedură medicală, intervenția fizică cu orice părți a corpului, inclusiv dinții, va avea unele riscuri. Cu toate acestea, aceste riscuri pot fi reduse la minimum dacă tratamentul ortodontic se efectuează sub supravegherea unui medic ortodont specialist.

Riscurile potențiale includ dureri de dinți și disconfort ușor, zgârieturi și ulcere pe obraji și limbă, infecție a gingiilor, recesiune a gingiilor, demineralizare a smalțului, disconfort al articulațiilor maxilarului, leziuni ale nervilor dentari și scurtarea rădăcinii. Deși aceste complicații pot apărea în timpul sau după tratamentul ortodontic, ele sunt în general destul de rare, mai ales dacă tratamentul este planificat și gestionat în mod corespunzător de către un ortodont specialist. Unele complicații, cum ar fi iritarea orală, pot fi, de asemenea, atenuate prin utilizarea unor aliniatori clari în loc de aparate dentare.

În copilărie am avut aparat dentar. De ce am nevoie din nou de el?

În timp ce dinții tăi tind să se miște în mod natural în timp, modificările grave și nealinierile pot necesita un nou tratament cu aparat dentar. Acest lucru se poate datora faptului că nu ați purtat dispozitivul de contenție după tratamentul inițial, că ați dezvoltat probleme ale gingiilor, ca aveți dinți lipsă, că ați suferit traume ale dinților, traume faciale sau că suferiți de bruxism sau aveți obiceiuri dăunătoare precum mestecarea stilourilor.

Alegerea de a urma un nou tratament ortodontic pentru a-ți recorecta zâmbetul, va depinde probabil de modificările care au avut loc și dacă acest lucru v-a afectat iar zâmbetul, mișcările maxilarului sau mușcătura.

Nu îți face griji, aparatul tău nu trebuie să arate și să fie incomod, precum cel din copilărie.  Dacă ai nevoie de tratament suplimentar ca adult, medicul specialist al clinicii noastre îți poate oferi un aparat dentar invizibil și foarte confortabil, chiar și un aparat pe care îl poți scoate la nevoie, pentru un eveniment, în timpul meselor și atunci când te speli pe dinți.

Da, medicina a evoluat și zâmbetul tău poate fi frumos și pe durata tratamentului cu aparat dentar.

Decizia unui tratament ortodontic o vei lua împreună cu medicul ortodont

În general, tratamentul ortodontic este o investiție covârșitor de pozitivă în sănătatea ta și în aspectul tău fizic.

Când vine vorba de opțiuni de tratament cu aparat dentar la adulți, medicul ortodont din echipa noastră medicală îți va vorbi cu bucurie despre opțiunile tale, îți va răspunde la orice întrebări și va face tot posibilul pentru a se asigura că te simți confortabil și că ai înțeles toate aspectele.

Pentru mai multe informații despre opțiunile de aparat dentar la adulți, inclusiv costul tratamentului, la ce te poți aștepta pe parcursul tratamentului și despre cum să ai grijă de aparatul dentar, te rugăm să ne contactezi pentru o programare în cadrul clinicii noastre din Brașov, Dr. Vlădău Studio.

Zâmbetul tău strălucind de sănătate și încredere are potențialul de a fi cea mai apreciată și mai memorabilă calitate a ta!