Atunci când ai probleme cu dinții strâmbi, nealiniați, dentistul tău îți va recomanda o consultație ortodontică, în vederea inițierii unui tratament ortodontic.

Medicul stomatolog ortodont îți poate recomanda mai multe variante de tratamente de corectare a zâmbetului. Astăzi, există multe tratamente ortodontice, care, prin intermediul tehnologiei computerizate și ultimelor descoperiri în domeniu, pot corecta anomaliile de aliniere a dinților în timp din ce în ce mai scurt și în mod estetic.

Aparat dentar metalic

Opțiunea de tratament de bază a fost și rămâne tratamentul cu aparat dentar metalic. Acest tratament a fost folosit de ani de zile pentru a corecta problemele de aliniere a dinților și este oferit în orice clinică dentară.

Disponibilitatea de tratamente avansate de îndreptare a dinților, cum ar fi aparatele dentare transparente tip Invisalign, a scăzut popularitatea aparatelor dentare tradiționale. Tratamentele moderne consumă mai puțin timp și sunt mai convenabile. Cu toate acestea, aparatele ortodontice metalice tradiționale au propriile avantaje. Dacă te gândești să efectuezi un tratament ortodontic cu aparat dentar metalic, ar trebui să te informezi despre ele și apoi să iei decizia cea mai potrivită pentru tine.

Aparatele dentare metalice, tradiționale, sunt cea mai populară și cea mai comună formă de aparat dentar. Acestea constau din brakeți metalici, arc metalic și elastice colorate sau transparente. Sunt fabricate de obicei din oțel inoxidabil de înaltă calitate.

Aparatul dentar metalic reprezintă o opțiune rentabilă și eficientă, preferată în special de copii și adolescenți.

Avantaje cheie ale aparatele metalice

Aparat dentar

Rezistență. Metalul este foarte rezistent în comparație cu alte opțiuni de tratament ortodontic. Brakeții din plastic și ceramică, pe de altă parte, sunt mai fragili și se deteriorează mai ușor, deci, în funcție de modul în care este îngrijit aparatul, este posibil să fie nevoie ca brakeții care nu sunt metalici să fie înlocuiți de câteva ori pe tot parcursul procesului de tratament.

Accesibilitate. Aparatele dentare tradiționale rămân una dintre cele mai accesibile opțiuni de tratament, din punct de vedere al costului.

Versatilitate. Aparatul dentar metalic este indicat chiar și pentru cele mai grave cazuri de dinți nealiniați, distanțați sau înghesuiți. Din păcate, alte opțiuni nu sunt la fel de versatile.

Varietate. Aparatele metalice sunt personalizabile, elasticele fiind disponibile într-o paleta variată de culori, adăugând ceva distracție și varietate în timp ce le purtați.

Rapiditate. Tratamentul cu aparat dentar metalic este de obicei mai rapid decât alte opțiuni de tratament ortodontic.

Vizibilitate – accesoriu la modă.  Este recunoscut ca fiind cel mai vizibil aparat dentar. În prezent, aparatele dentare sunt la modă printre adolescenți, accesorizarea acestora cu elastice colorate fiind o bună ocazie de asortare cu părul, bijuteriile, hainele, stilul vestimentar, anotimpul chiar. Elasticele se schimbă regulat, astfel schimbarea e garantată.

Dezavantaje ale aparatului dentar metalic

 

Aparat dentar

Aparatele ortodontice metalice ar putea fi văzute ca o soluție destul de învechită în lumea rapidă de astăzi.

Tratament dureros. Aparatul dentar metalic este compus din structuri metalice complexe și cabluri. Acest aparat acționează cu forță și are rezultate rapide, dar de multe ori rezultă sângerări ale gingiilor și durere provocată de mișcarea dinților. Tratamentul poate provoca durere și disconfort pentru o perioadă de timp. Această situație vă poate afecta viața socială și personală în diferite moduri.

Dezavantaj pentru viața socială. Brakeții metalici sunt clar vizibili, ceea ce ar putea avea implicații în viața socială obișnuită și în imaginea de sine. Mulți oameni își pierd încrederea în sine din cauza aparatelor metalice foarte vizibile, care îi împiedică să zâmbească cu mândrie. De asemenea, ar putea deveni un dezavantaj în ceea ce privește creșterea profesională.

Restricții alimentare. Aparatele dentare metalice au anumite tipuri de limitări în ceea ce privește consumul de alimente care nu sunt potrivite pentru consum din cauza aparatelor dentare metalice. Pot cauza complicații, deoarece unele alimente masticabile și particule crocante se pot bloca în sistemul de brakeți și pot afecta aparatul dentar. Ortodonții recomandă de obicei evitarea anumitor alimente, pentru a te ține departe de astfel de complicații. Acest lucru ar putea să te împiedice să mănânci unele dintre mâncărurile preferate, pentru o anumită perioadă.

Consultații ortodontice dese. Pacientul trebuie să fie destul de precaut în timpul tratamentului și trebuie să viziteze medicul dentist în mod regulat verificarea și ajustarea aparatului dentar, în timp util. De asemenea, ar putea rezulta o ușoară durere pentru o zi sau două după ajustarea aparatului dentar. Este nevoie de timp, răbdare și orientare spre rezultate, pentru a obține cel mai bun tratament ortodontic.

Caracterul fix al aparatului. Aparatul dentar metalic nu pot fi îndepărtat înainte de finalizarea tratamentului.

Igiena dentară dificilă. Ar putea deveni destul de greu să menții igiena dentară, necesitând îngrijire suplimentară și obligativitatea utilizării apei de gură, a aței dentare/periuțelor interdentare/dușului bucal. Dacă ai un aparat dentar, trebuie să vizitezi regulat medicul ortodont, la intervalul recomandat de acesta, pentru a efectua curățarea dentară profesională în mod corespunzător.

Pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, privind tipul de aparat dentar pe care îl vei utiliza, este important să revizuiești toate tipurile de opțiuni disponibile, cu un medic specialist ortodont.

În clinica Dr. Vlădău Studio din Brașov, vom discuta despre cea mai bună opțiune de tratament ortodontic pentru tine, în cadrul unei consultații specializate.

Pentru a programa o întâlnire cu medicul nostru ortodont experimentat, sună la tel. 0268.474.701 sau completează formularul de mai jos și te vom contacta noi.