Primul set al danturii umane este dantura temporară, numită în mod popular “de lapte”.

Majoritatea copiilor (în jur de 60%) au un anumit nivel de carie dentară care afectează dinții de lapte.

Dar, dinții de lapte sunt temporari și nu la fel de importanți ca dinții adulți, nu?

Greșit. Dinții de lapte nu durează pentru totdeauna, dar nu sunt dispensabili, iar cariile netratate pot provoca daune grave imediate și pot afecta negativ modul în care se dezvoltă o dentiția definitivă.

DA – Cariile dințiilor bebelușului trebuie tratate

dinti de lapte

Cariile dentare sunt de 5 ori mai frecvente decât astmul, de 4 ori mai frecvente decât obezitatea infantilă și de 20 de ori mai frecvente decât diabetul infantil. Carierea dinților este urmarea atacului acid asupra smalțului dinților care duce la cavități – care sunt în esență găuri în dinți. Cavitățile din dinții de lapte sunt tratate, astfel se previne agravarea lor, infectarea țesuturilor sau răspândirea microbilor la alți dinți sănătoși.

Atunci când cariile dentare nu sunt tratate de către profesioniștii din domeniul stomatologiei, cu îngrijirea orală adecvată, întreaga cavitate bucală va fi afectată de carii.

Copiii care au carii pe dinții de lapte se confruntă cu multe riscuri care le afectează dezvoltarea generală.

 Dinții deteriorați de carii au drept consecințe:

 • Impactul negativ asupra alimentației copiilor;
 • Probleme de aliniere a mușcăturii, care necesită remedierea ortodontică;
 • Împiedicarea creșterii dinților definitivi drepți și sănătoși;
 • Împiedică vorbirea corectă și afectează negativ stima de sine a copilului;
 • Provoca dureri severe, care se agravează, în lipsa unui tratament adecvat;
 • Infecții care afectează țesutul osos și dinții din apropiere, determinând apariția mai multor cavități.

Dinții de lapte pot fi temporari, dar acest fapt nu înseamnă că nu sunt importanți. Copiii care au carii pe dinții de lapte, netratate, se vor confrunta în viitor cu probleme de sănătate orală, iar dacă nu se modifică conduita de îngrjire orală și nu se tratează nici în viitor cariile incipiente pe dinții definitivi, viitorii adulți vor avea de suferit din punct de vedere al sănătății orale și al aspectului fizic.

 Carii pe dinții de lapte- simptome

dinti de lapte

Ți se poate părea destul de ușor să observi prezența cariei dentare, dar numai un profesionist în domeniul stomatologiei poate diagnostica și trata cu precizie cariile dinților de lapte. Dacă copilul tău prezintă oricare dintre următoarele simptome, programează o vizită la biroul nostru cât mai curând posibil, astfel încât să putem trata problema sa de sănătate orală încă din stadiu incipient, rapid și nedureros.

Simptome frecvente ale cariilor din dinții de lapte:

 • Dinte dureros în timpul masticației sau perierii;
 • Durere sub linia gingiei localizată pe dinte sau într-o întreagă zonă;
 • Sensibilitate crescută la temperaturi extreme, cum ar fi băuturile calde sau reci;
 • Cavități vizibile, decolorări sau pete întunecate pe dinți;
 • Respirație urât mirositoare persistentă, care nu este atenuată de periajul constant.

Cum să previi apariția de carii pe dinții de lapte

dinti de lapte

Cariile sunt cea mai răspândită boală a copiilor, dar și cea mai ușor de prevenit.

Îți poți învăța copilul să prevină cariile dentare, ajutându-l să își formeze o rutină de sănătate orală adecvată, ceea ce înseamnă periaj de două ori pe zi timp de două minute și folosirea aței dentare, o dată pe zi.

Poți lua măsuri dietetice ușoare pentru a preveni cariile. Încearcă să elimini băuturile zaharoase din dieta copilului și înlocuiește-le cu apă, care este unul dintre cele mai puternice instrumente în lupta împotriva cariilor.

 Copilul tău are o carie dentară?

Programează-ți copilul pentru un consult de specialitate în cadrul clinicii Dr. Vlădău Kids, dacă copilul tău are dureri persistente de dinți sau dureri la nivelul gingiilor. Este posibil să prezinte carie dentară severă, care trebuie tratată.

Cariile dentare au o evoluție mult mai rapidă în dinții temporari, care au o structură mai puțin puternică decât cei definitivi. Așadar, nu întârziați consultul și tratamentul.

Este imposibil să diagnostichezi o carie dentară de unul singur și numai profesioniștii în domeniul stomatologiei, instruiți în acest sens, pot diagnostica și trata cu precizie cariile dentare.

Tratăm copiii de toate vârstele și îți putem ajuta întreaga familie să-și mențină sănătatea orală, oferindu-ți instrumentele și cunoștințele necesare pentru a păstra pe fețele copiilor tăi un zâmbet sănătos, care durează o viață.