Radiologia este importantă în evaluarea diagnosticului și în alegerea procedurilor terapeutice adecvate pentru pacienții suspectați de a avea o boală dentară sau maxilo-facială.

De ce CBCT?

Pentru majoritatea medicilor stomatologi, utilizarea imagisticii avansate CT a fost limitată din cauza costului, disponibilității și a dozelor mari de radiații; cu toate acestea, introducerea tomografiei computerizate cu fascicul conic (CBCT) pentru regiunea maxilo-facială oferă oportunitatea medicilor stomatologi de a avea acces la imagini 3D , detaliate.

Evaluarea tridimensională a patologiei orale și maxilo-faciale, în comparație cu studiile radiologice bidimensionale oferă multe avantaje care pot ajuta la diagnosticarea și evaluarea preoperatorie a anumitor leziuni și afecțiuni ale maxilarelor, reducând risc de complicații intraoperatorii și postoperatorii.

Introducerea tomografiei computerizate cu fascicul conic (CBCT) reprezintă un avans tehnologic important în contextul radiologiei orale și maxilo-faciale, deoarece permite achiziționarea de imagini 3D de înaltă calitate și navigație dinamică într-o zonă de interes în timp real, cu o scanare scurtă ca timp și doză mai mică de radiații decât tomografia computerizată convențională (CT).

Ce aduce nou CBCT?

tomografie computerizata brasov

CBCT permite construirea în „timp real” a imaginilor, nu numai în plan axial, ci și imagini bidimensionale (2D) în planurile de imagine coronare, sagitale și chiar oblice sau curbate – un proces denumit reconstrucție multiplanară (MPR). În plus, datele CBCT sunt susceptibile de reconstruire în volum, oferind informații tridimensionale (3D).

Tomografiile computerizate pot fi împărțite în 2 categorii, bazate pe geometria razelor X de achiziție; și anume: fascicul liniar, sub forma de felie și fascicul sub formă de con.

În cadrul investigației clasice CT (tomografie computerizată- fig.B), pacientul este imaginat felie cu felie, de obicei în plan axial, iar interpretarea imaginilor se realizează prin stivuirea feliilor pentru a obține reprezentări 3D multiple.

CBCT înseamnă tomografie computerizată cu fascicul conic, reprezentată în fig.A. În cadrul unui aparat CBCT, regăsim o sursă de raze X și un detector solid, montate pe un braț ce se rotește în jurul capului pacientului. Datele sunt achiziționate folosind un fascicul îngust de raze X în formă conică, transmis prin pacient.

O altă diferență dintre cele două tipuri de tomografii computerizate este că scanerul CT tradițional folosește un tub cu raze X cu anod de mare putere. În comparație, scanerul CBCT folosește un tub medical de fluoroscopie care utilizează un sistem de ieșire cu putere redusă.

Îți recomandăm CBCT, deoarece sistemul de ieșire are o putere mai mică.

Unul dintre cele mai importante detalii care separă un scaner de celălalt este cantitatea de radiații. Deoarece scanerul CBCT are o mișcare atât de eficientă, poate scana un pacient mult mai repede.

În comparație cu scanerul CT tradițional, CBCT este mult mai sigur. Când un aparat CT scanează mandibula unui pacient, acesta este expus la 200-300 de ori cantitatea de radiații la care este expus același pacient pe durata unei scanări CBCT. Expunerea redusă este benefică pentru sănătatea și bunăstarea ta.

Poziționarea ambelor unități este, de asemenea, diferită. Când este scanat cu tehnologia CT tradițională, pacientul trebuie să se întindă, scanarea având loc într-un tub ce reprezintă o problemă pentru pacienții claustrofobici. În cazul CBCT, pacientul va sta pur și simplu în poziție verticală, confortabil.

Aparatele CBCT pot realiza și radiografii panoramice, foarte calitative.

În cadrul unei scanări CT tradiționale, orice mișcare ușoară a pacientului poate duce la o eroare. Într-un scaner CBCT, orientarea unității nu necesită ca pacientul să stea perfect nemișcat.

Indicațiile CBCT Brașov

tomografie computerizata brasov

 

Tehnologia CBCT a fost proiectată pentru stomatologie, domeniu medical care profită din plin de avantajele sale.

CBCT are, în prezent, aplicații largi în medicina dentară, în:

  • Chirurgie orală
  • Analiza ATM
  • Planificarea și simularea inserării implanturilor dentare
  • Planificarea tratamentului ortodontic
  • Investigarea anomaliilor endodontice
  • Diagnosticarea parodontozei și a gradului ei de evoluție
  • Depistarea de tumori maxilare

Pentru tratamente sigure, susținute prin tehnologie CBCT Brașov, apelează la Clinica Dr. Vlădău Studio.

Indicațiile inițiale pentru CBCT au fost extinse prin adăugarea progresivă a altora noi, cum ar fi evaluarea gradului de leziuni osteonecrotice ale maxilarului datorate bifosfonaților, stadializarea preoperatorie a cancerului oral și planificarea chirurgiei reconstructive.

În consecință, această tehnică radiologică reprezintă o alternativă interesantă la radiologia convențională în numeroasele situații clinice în care imagistica 3D poate facilita diagnosticul și /sau tratamentul.

Clinica Dr. Vlădău utilizează tehnologia CBCT pentru evaluarea radiologică a pacienților, pentru cele mai sigure diagnostice și intervenții chirurgicale și non-chirurgicale.