Implanturile dentare sunt folosite pentru a înlocui dinții pierduți. Utilizate pentru prima dată la mijlocul anilor 1960, ele au devenit din ce în ce mai populare ca o alternativă la protezele detașabile.
Implanturile dentare pot fi folosite pentru a sprijini coroane care înlocuiesc singurii dinți pierduți, punți care restaurează mai mulți dinți pierduți și chiar proteze dentare la pacienții care au devenit edentați.
Implanturile sunt, în general, fabricate din titan, un metal cunoscut a fi compatibil cu țesuturile corpului și capabil să se integreze în os, pe durata vindecării.
În ultimii ani, implanturile realizate din zirconiu – de culoare albă și care are calități similare de osteointegrare ca și titanul – au devenit mai populare și s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca și cele din titan.
Bolile peri-implantului – care implică inflamația gingiilor și deteriorarea oaselor și țesuturilor din jurul implanturilor – pot provoca probleme grave și pot duce la pierderea implanturilor. Deci, o bună igienă orală la domiciliu și controale regulate la medicul dentist sunt esențiale.
Elementele unui implant dentar
Un implant dentar este, în esență, un șurub de titan/zirconiu, în formă de cilindru, între 4mm și 16mm lungime, care este introdus adânc în țesutul osos, pregătit în maxilarului și acționează ca o rădăcină de înlocuire pentru dintele lipsă. Un atașament special numit bont protetic este montat pe partea de sus a implantului și formează conexiunea externă la dintele de înlocuire (coroana) sau dinți (pod sau proteză).
Odată ce un implant a fost plasat în maxilar, acesta trebuie să se vindece, ca să poată fi aplicate coroanele. În timpul acestei vindecări – care poate dura între două și șase luni – suprafața implantului fuzionează cu osul înconjurător, un proces cunoscut sub numele de osteointegrare. Odată ce acest proces este terminat, implantul este suficient de stabil pentru a suporta unul sau mai multe coroane dentare
Există, de asemenea, implanturi dintr-o singură bucată.
Proceduri de implantologie
Procedura rapidă
În anumite cazuri, în cazul în care condițiile sunt favorabile, implanturile pot fi plasate imediat după extracție. Acest tip de tratament se numește inserare imediată a implantului și are aceeași rată de succes ca și plasarea întârziată a implantului.
Atunci când implanturile au o stabilitate primară excelentă, dentistul poate monta în aceeași zi, o coroană temporară, procedură care se numește încărcare imediată.
Aceste proceduri accelerate aduc implantologia în stadiul de a putea oferi un zâmbet nou în doar o zi de proceduri efective. In stomatologie regăsim denumirea de “one day implant”.
Există și sisteme complexe de implanturi cu un design și o inserare oblică, în care câteva implanturi pot susține o întreagă lucrare protetică fixă, ce reconstituie complet o arcadă. Acestea sunt sistemele de implanturi “All on4/ All on6”.
Este foarte important ca pacientul să se califice pentru un anumit tip de procedură de implantologie.
Procedura clasică în două etape – inserare a implantului și protetică
În mod clasic, odată ce un implant a fost plasat în maxilar, locul trebuie să se vindece înainte de plasarea coroanelor. În timpul acestei vindecări – care poate dura între două și șase luni – suprafața implantului fuzionează cu osul înconjurător, un proces cunoscut sub numele de osteointegrare.
Odată ce acest proces este terminat, implantul este suficient de stabil pentru a suporta o coroană dentară.
O a doua procedură este necesară pentru a descoperi implantul (printr-o incizie mică în gingie) și a atașa capa de vindecare.
O capă de vindecare este plasată pe partea de sus a implantului și gingia este suturată peste el, pentru perioada de vindecare. Apoi, odată ce gingiile s-au vindecat (de obicei, după patru până la șase săptămâni), capa de vindecare este îndepărtată și înlocuită cu bontul protetic, în pregătirea pentru noua coroană.
O intervenție chirurgicală în două etape va fi urmată dacă este necesară creșterea cantității de os la locul implantului, prin utilizarea unei grefe osoase, a unei tehnici de regenerare osoasă sau a ambelor.
Există diferite motive pentru care ar putea exista resorbție osoasă la locul implantului, inclusiv edentația îndelungată, uzura protezei, boala parodontală, îmbătrânirea, sau o traumă locală. Atunci când un dinte este pierdut, gingia și osul subiacent se retrag, în timp.
Amprentarea
Atunci când gingiile s-au vindecat complet (după aproximativ patru până la șase săptămâni), medicul dentist va lua o amprentă a danturii.
În cadrul clinicii Dr. Vlădău, această procedură se efectuează prin metode digitale. După câteva minute de amprentare comodă, va rezulta o amprentă digitală, disponibilă pentru vizualizare și manipulare 3D.
Aceasta va fi folosită pentru a face un model pe care tehnicianul dentar va construi coroana sau puntea dentară, având grijă să realizeze un finisaj natural care se armonizează cu restul dinților.
Montarea coroanelor sau punților dentare pe implanturi
Când noile coroane au fost pregătite, medicul dentist le va cimenta sau înșuruba pe bonturile protetice, se va asigura că se potrivesc perfect, că maxilarele tale funcționează perfect normal în timpul masticației și că te simți confortabil.
De obicei, va trebui să reveniți pentru mai multe programări, pentru a vă asigura că implanturile sunt stabile și funcționează bine și că sunteți complet mulțumit de rezultatul final.
Grefe osoase și regenerare osoasă
În unele cazuri, grefele osoase sau regenerarea osoasă sunt necesare pentru a pregăti maxilarul pentru a putea sprijini implantul.
Grefe osoase
Grefele osoase sunt utilizate pentru a crește lățimea și înălțimea maxilarului la locul implantului. Există diferite tipuri de grefă osoasă:
- Grefele autogene folosesc os dintr-o altă parte a corpului care este o sursă bună de măduvă, conținând multe celule osoase.
- Alogrefele sunt grefe care folosesc os uman donat luate dintr-o “bancă osoasă” și funcționează în același mod ca grefele autogene.
- Xenogrefele utilizează os de la un donator de animale, vacile acționând ca sursă principală (osul bovin). Osul din grefă este înlocuit de propriul țesut osos în timp.
- Alloplastele sunt grefe care utilizează înlocuitori sintetici de os, care sunt chimic similare cu osul uman. Aceste grefe oferă un cadru pentru formarea de nou țesut osos natural.
O grefă autogenă este opțiunea preferată, deoarece nu există niciun risc ca organismul să o respingă. După procedură, va trebui să aștepți cel puțin trei luni înainte de a avea implanturi plasate, astfel încât vindecarea să poată avea loc. Timpul exact de așteptare va depinde de cât de mult os a fost grefat.
Regenerarea osoasă
Regenerarea osoasă ghidată este o tehnică specială care ajută celulele osoase să aibă un avantaj față de alte tipuri de celule, pentru a se multiplica și pentru a umple o zonă în care pierderea osoasă a avut loc.
De obicei, celulele de pe suprafața gingiei și țesuturile conjunctive se regenerează mult mai rapid în urma acțiunii bolilor parodontale, în comparație cu celulele osoase. Acest lucru înseamnă că osul nu poate avea oportunitatea de a regenera corespunzător nici chiar atunci când inflamația a fost eliminată.
În această procedură, o membrană de barieră acoperă zona de pierdere osoasă și blochează accesul celorlalte tipuri de celule la ea, oferind celulelor osoase o șansă de a se regenera și a umple locul resorbției. Membrana poate fi resorbabilă sau neresorbabilă, caz în care va fi necesară o procedură de înlăturare a acesteia.
Toate procedurile de implantologie sunt bine gândite, în așa fel încât să asigure succesul inserării implantului în poziție corectă, în deplină siguranță și într-un mediu care îi oferă cele mai mari șanse de integrare osoasă și rezistență în timp.
Atunci când zâmbetul tău are nevoie de ajutor, nu întârzia să apelezi la o clinică de încredere. Clinica Dr. Vlădău Studio este aici pentru tine, cu cele mai noi și avansate tratamente de implantologie orală.
Calitatea contează.