Stomatologia a căpătat noi dimensiuni în modernitate, specializările luând locul medicului dentist care efectua toată gama de tratamente.

În prezent, marile clinici de medicină dentară din țară realizează tratamente stomatologice specializate, oferind o calitate mult sporită a actului medical. Astfel, tratamentele de implantologie sunt realizate de către medicul implantolog și medicul specialist în chirurgie orală sau maxilo-facială, tratamentele de canal sunt efectuate de către medicul endodont, lucrările de protetică sunt coordonate de către un medic specialist în protetică dentară, etc.

Medicul pedodont

Clinica Dr. Vlădău oferă servicii stomatologice complete, pentru întreaga familie, de la mic la mare. Cei mai mici pacienți sunt tratați cu maxim profesionalism în cadrul Clinicii stomatologice pentru copii și adolescenți, Dr. Vlădău Kids, de către medicii nostru specializați în pedodonție.

Medicul pedodont se concentrează pe un grup special de pacienți – de la bebeluși, copii mici, copii adolescenți (persoane sub 18 ani). Acesta este, de asemenea, instruit în îngrijirea pacienților cu nevoi speciale, inclusiv a celor cu dizabilități medicale, fizice sau psihice semnificative.

Stabilirea încrederii copiilor în medicul dentist este foarte importantă. Medicul pedodont este instruit în  dezvoltarea copilului, psihologie și managementul comportamentului.

Cabinetele în care sunt tratați copii sunt adaptate ca design interior, pentru a fi cât mai familiare și a distrage atenția celor mici, pentru ca aceștia să considere vizita la medicul stomatolog o adevărată distracție.

În pedodonție se utilizează atât comunicarea verbală, cât și cea non-verbală.

Ce tipuri de tratamente realizează medicul pedodont?

medic pedodont

Medicul pedodont asigură îngrijiri complete de sănătate orală pentru copii și adolescenți, care includ următoarele:

 • Consulturi regulate de sănătate orală la sugari, care includ evaluarea riscului pentru carii
 • Îngrijire orală preventivă, inclusiv tratamente de periaj profesional și fluorizări locale, precum și recomandări nutriționale și dietetice;
 • Consilierea părinților în privința deprinderilor dăunătoare pentru dinții copilașului (de exemplu, utilizarea suzetei și suptul degetului mare);
 • Evaluare timpurie și tratament pentru îndreptarea dinților și corectarea unei mușcături necorespunzătoare;
 • Tratarea cariilor dentare apărute;
 • Diagnosticul afecțiunilor orale asociate cu boli precum diabetul, defectul congenital al inimii, astmul, febra fânului și tulburarea de deficit de atenție/ hiperactivitate;
 • Tratamentul bolilor și afecțiunilor gingivale, inclusiv al frenului anormal dezvoltat;
 • Îngrijirea leziunilor dentare (de exemplu, dinți fracturați, deplasați sau răniți).

Gestionarea copiilor și adolescenților pe categorii de vârstă

Copii mici

medic pedodont

Medicii pedodonți acordă o importanță semnificativă menținerii dinților de lapte și în prevenirea cariilor dentare. De asemenea, monitorizează creșterea și dezvoltarea dentiției și a maxilarelor. Acest lucru ajută la prevenirea sau interceptarea oricăror obiceiuri dăunătoare și planificarea oricărei corecții a abaterilor de la creșterea normală în viitor.

Studiile au arătat că sănătatea orală slabă la copii poate duce la performanțe școlare scăzute și la relații sociale de slabă calitate.

Pentru copiii mici, medicul pedodont se va îngriji de:

 • Profilaxia orală – subliniind periajul corect, folosirea aței dentare și importanța fluorului;
 • Recomandarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, inclusiv protocoale adecvate de îngrijire (bebelușul nu trebuie lăsat să adoarmă cu biberonul în gură).

Dacă dinții de lapte sunt bine întreținuți, atunci nutriția va fi una bună, dezvoltarea vorbirii va fi normală și erupția dinților permanenți va avea loc fără probleme.

Adolescenți

medic pedodont

Rolul medicului pedodont se schimbă pentru pacienții aflați în perioada adolescenței. Recunoscând importanța aspectului și a imaginii de sine, medicul abordează probleme dentare, cum ar fi:

 • educația nutrițională (gustările dintre mese, consumul de cafea și băuturi acidulate);
 • restaurări estetice;
 • îndreptarea dinților;
 • molarii de minte;
 • leziuni sportive în zona bucală;
 • piercing-uri orale;
 • combaterea fumatului.

Copii cu nevoi speciale

medic pedodont

Copiii cu nevoi speciale necesită programări stomatologice adaptate. Medicul pedodont care înțelege cum să se adapteze dizabilității unui copil și să încurajeze orice capacitate limitată pe care acesta o are, va oferi un mediu sigur pentru tratarea cu succes a acestor copii.

Medicul pedodont – Cea mai bună îngrijire stomatologică pentru copii

Copiii nu sunt doar adulți mici. Nu sunt întotdeauna capabili să fie răbdători și cooperanți în timpul unui examen stomatologic. Medicii pedodonți știu cum să examineze și să trateze copiii într-un mod care îi face să se simtă confortabil.

În plus, medicii stomatologi pediatri folosesc echipamente special concepute pentru copii, în cabinete care sunt amenajate și decorate în acest sens.

Un medic pedodont oferă o gamă largă de opțiuni de tratament, precum și expertiză și instruire pentru îngrijirea orală a copilului tău.

Odată la 3 luni, este recomandat consultul stomatologic regulat al copiilor.  Ori de câte ori copilul tău trebuie să efectueze un examen stomatologic, regulat sau de urgență, poți fi sigur că un medic stomatolog pedodont îi va oferi cele mai bune îngrijiri posibile.

Clinica noastră special pentru ei: Dr. Vlădău Kids !