Dinții bebelușului, fie ei incisivi,canini, premolari sau molari, cu toții cad, la timpul lor, fiind înlocuiți cu dinți permanenți.
Știm că aceste schimbări sunt copleșitoare pentru proaspeții părinți și ajutorul specializat este bine-venit, pentru asigurarea evoluției corecte a copilului.
Trebuie să am grijă de dinții de lapte ai copilului meu?
Părinții se gândesc deseori: „De ce trebuie să am grijă de dinții de lapte? La urma urmei, urmează să cadă oricum.
Dinții omului au scopuri precise, iar faptul că avem două rânduri de dinți nu este întâmplător.
Trebuie să te gândești la dinții de lapte ca la niște mici substituenți meniți să creeze și să mențină un mediu ideal pentru ca dinții permanenți să crească sănătoși. De exemplu, dacă un dinte de lapte are o carie și se infectează, acea infecție se poate răspândi în maxilar și poate afecta dezvoltarea și alinierea corectă a dinților permanenți.
Dinții de lapte joacă un rol important în fiecare zi, ajutându-l pe copilul tău să mestece mâncarea, să vorbească clar și să-și arate zâmbetul strălucitor. A creiona o bună igienă orală din vreme, are, prin urmare, o mulțime de beneficii și poate contribui, de asemenea, la construirea unor obiceiuri care continuă până la maturitate.
Ar trebui extras un dinte de lapte foarte mobil?
Contrar opiniei populare, dinții de lapte mobili ar trebui lăsați să cadă în mod natural.
Acest lucru va evita ruperea dintelui și o potențială infecție. Îți poți încuraja copilul să-și miște dintele cu degetul sau cu limba – răsucindu-l dacă este deja în mare parte detașat și împingându-l ușor înapoi și înainte.
Când dintele va fi pregătit în mod natural să cadă, copilul tău îl va putea trage singur. Dacă dintele iese în mod neașteptat, copilul îl poate înghiți, dar acest lucru nu va cauza niciun rău și, în general, nu este nimic îngrijorător, deși, dacă intenționați să recoltați celule stem din dințișorii de lapte, vei dori să eviți acest scenariu.
La ce vârstă poate cădea primul dinte de lapte?
De obicei, primul dinte de lapte al copilului tău cade atunci când acesta are aproximativ șase ani. Dar unii copii își pot pierde primul dințișor încă de la cinci ani sau până la șapte, ceea ce este încă considerat normal.
Un dinte de lapte cade atunci când dintele permanent de dedesubt îl împinge, pentru a-i lua locul. Dar este posibil ca copilul tău să piardă un dinte de lapte înainte ca dintele permanent să fie gata să erupă, de exemplu, din cauza unui accident sau a unei afecțiuni dentare. În acest caz, este necesară o intervenție stomatologică prin care se inserează un substituent din plastic până când dintele permanent este gata să erupă.
Dacă copilul tău îi erup dințișorii și ți se pare că are simptome dureroase, poți să:
- freci gingiile cu un deget curat, cu spatele unei linguri mici și reci sau cu o jucărie din plastic moale special concepută, păstrată la frigider în acest scop;
- contactezi medicul stomatolog, pentru a-ți sugera un medicament fără prescripție medicală, pentru a-i ușura durerea.
Iată ce nu ar trebui să faci:
- nu utiliza un analgezic care acționează prin contactul cu gingiile, căci copilul îl poate înghiți;
- nu da copilului biscuiți pentru a-i roade, în scopul ușurării inconfortului. Este posibil ca aceștia să aibă zahăr adăugat sau să conțină alte zaharuri ascunse;
- nu ignora febra. Erupția dentară nu îmbolnăvește bebelușii, nu determină stări febrile. Dacă copilul tău are febră, adresează-te medicului pediatru.
Echipa Dr. Vlădău Kids, clinica noastră specializată în tratarea celor mai mici pacienți și a adolescenților, ajută părinții să facă față cu brio provocărilor creșterii sănătoase a copiilor.
Empatia și răbdarea sunt, pentru noi, pe primul loc în educarea părinților și copiilor deopotrivă, precum și în tratarea micilor noștri pacienți.
Programează o consultație pentru copilul tău, chiar acum!