O situație des întâlnită, teama de dentist a copilului poate fi dăunătoare pentru viitorul adult, determinându-l să amâne vizitele regulate la stomatolog sau tratamentul. Pe măsură ce mulți oameni învață acest lucru pe calea cea grea, întârzierea îngrijirii dentare poate duce în timp la agravarea afecțiunilor dentare și la necesitatea absolută a unui tratament urgent, mai scump, mai complex și de durată.
Pentru a preveni teama de dentist a copiilor tăi, îți recomandăm să îi ajuți să înceapă să își formeze obiceiuri sănătoase și corecte încă de la începutul vieții. În stomatologie, subliniem importanța prevenției! Dacă copilul tău este obișnuit să viziteze medicul dentist din timp și are experiențe pozitive în această privință, va fi puțin probabil ca ulterior, ca adult, să nu respecte rutina de profilaxie orală și să amâne tratarea afecțiunilor dentare.
Iată de ce perioada copilăriei este momentul cel mai propice pentru o educație de profilaxie orală.
Modalități de a preveni teama de dentist
- Ajută-ți copilul să dezvolte obiceiuri bune încă din fragedă copilărie! Această conduită poate începe de acasă ‒ construiți o rutină clară de periaj dentar cu copilul tău. De regulă, este bine să îi ajuți cu spălatul pe dinți până la vârsta de 10 ani. Începând îngrijirea orală a copilului tău devreme, acesta va fi mai obișnuit ca altcineva să umble în cavitatea sa bucală, ceea ce îl poate ajuta la primele vizite stomatologice.
- Asociază dentistul cu distracția! Dacă este posibil, încearcă să faceți ceva distractiv sau interesant după vizitele dentare. Mergeți împreună în parc, jucați-vă la locul de joacă preferat al copilului tău sau planifică orice activitate distractivă.
- Programează-ți copilul la o clinică stomatologică specializată în tratarea copiilor! Medicii stomatologi din astfel de clinici se ocupă doar de tratarea copiilor, au o vastă experiență cu aceștia, iar cabinetele lor sunt concepute special pentru copii. Există zone de joacă, decorațiuni distractive și premii.
- Vorbește despre medicul dentist cu copilul tău! Subliniază faptul că vizita la dentist este o experiență distractivă și specială. Arată-i copilului tău că medicul dentist îi întărește dinții și combate cariile. Poți chiar să îi arăți copilului fotografii ale biroului și ale personalului, să îi spui cât de drăguți sunt toți și cât de distractivă este atmosfera din este clinică.
- Oferă-i exemplul propriu! Ia-ți copilul cu tine la consulturile tale regulate, lasă-l să observe ce face medicul, faptul că tu ai o relație de amiciție cu medicul tău, faptul că atmosfera e destinsă și că te simți confortabil. Adoptă o atitudine pozitivă și relaxată vizavi de tratamentele stomatologice.
- Familiarizează-ți copilul, din timp, cu cabinetul stomatologic! Este indicat să programezi prima vizită a copilului tău la dentist, până la vârsta de 1 an sau în termen de 6 luni de la apariția primului dinte.
Cu cât primul contact al copilului cu medicul său curant va fi inițiat mai devreme, cu atât acesta va avea mai mult timp să dezvolte o relație de prietenie cu acesta, atunci când încă nu există probleme de sănătate orală ce pot necesita tratamente stomatologice complicate și posibil inconfortabile.
Empatia și răbdarea medicului, ambianța distractivă, precedate de o bună pregătire a copilului pentru vizita la dentist, vor fi propice pentru preveni teama de dentist a copilului tău.
Te așteptăm la clinica Dr. Vlădău Kids, împreună cu copilul tău, pentru vizite relaxante la medicul stomatolog.
Vom face tot posibilul să cream asociații pozitive cu medicul dentist, pentru ca copilul tău să se simtă în siguranță și relaxat pe durata consultului stomatologic.