Știm cu toții că nu este bine să mâncăm sau doar să mestecăm alimente dure, dar uneori o facem oricum. S-ar putea să fiți tentați să mestecați lucruri pe care nu ar trebui să le mestecați, pur și simplu cedând unui obicei prost, dar este într-adevăr o mare problemă. Gândiți-vă la dinți crăpați, durere și, eventual, la o infecție.

În acest articol, echipa medicală a clinicii Dr. Vlădău Brașov îți oferă informații despre ceea ce se întâmplă atunci când se ciobește un dinte și de ce nu ar trebui să ignori această problemă.

Anatomia dinților explicată

Să începem această prezentare, discutând despre diferitele componente ale unui dinte. Probabil că ești familiarizat cu denumirea exteriorului dur al dintelui, cunoscut sub numele de smalț.

Sub acel strat exterior alb perlat există un strat mai puțin dur, numit dentină.

Straturile de smalț și dentină ale dintelui, ambele protejează țesutul moale interior, denumit pulpă, țesut puternic vascularizat.

Atunci când un dinte se fisurează, înseamnă că straturile protectoare au fost perforate și structura dintelui a fost expusă.

Unele fisuri sunt minore și pot să nu necesite tratament, în timp ce altele devin porți de intrare pentru bacterii, ceea ce poate duce la formarea de carii dentare, afecțiuni parodontale sau, mai rău, la deteriorarea permanentă a pulpei. Dacă ai avut vreodată nevoie de un tratament endodontic, pentru a încerca să salvezi un dinte, sau de o extracție pentru un dinte nerecuperabil, atunci ești deja familiarizat cu importanța prevenirii agravării problemelor de sănătate orală.

Durere dentară neregulată

Puține lucruri sunt la fel de stresante precum durerea și sensibilitatea dinților la mâncarea sau băuturile calde și reci. Atunci când un dinte este fisurat sau ciobit, durerea poate începe inițial cu frecvență periodică. Deoarece fisura dăunează structurii dinților, chiar și o mică fisură se va agrava odată cu presiunea cauzată de masticație, iritând pulpa.

Atunci când nu mesteci nimic, durerea pare să scadă. Evident, dacă nu este tratată, pulpa poate deveni bolnavă sau deteriorată permanent, rezultând dureri constante. În timp, va fi necesară o intervenție pentru salvarea dintelui.

Tratamente pentru un dinte ciobit

O varietate de factori determină planul de tratament pentru un dinte ciobit. Acești factori includ severitatea ciobirii și locul în care se află.

După ce ai efectuat o consultație stomatologică amănunțită, care poate include teste de diagnostic, cum ar fi razele X, medicul dentist poate recomanda proceduri stomatologice restauratoare, cum ar fi o coroană dentară, o punte dentară sau un tratament endodontic. Scopul final este să se închidă breșa în dinte, pentru a proteja pulpa dentară și implicit, pentru a salva dintele.

Intervenția timpurie este esențială

Având în vedere faptul că salvarea dintelui este primordială, cel mai bun argument pentru a nu ignora un dinte ciobit este că intervenția timpurie poate însemna diferența dintre salvarea dintelui și necesitatea extracției sale. Un dinte ciobit nu se va repara de la sine. Abordarea timpurie a problemei oferă mai multe oportunități pentru opțiuni de tratament de succes.

Tratamentul nu numai că va împiedica agravarea deteriorării dintelui, dar poate preveni probleme precum cariile dentare, infecțiile sau bolile parodontale. Dacă te-ai confruntat cu dureri dentare sau sensibilitate dentară și ai observat sau bănuiești că este posibil să ai un dinte ciobit, contactează-ne la tel 0268.474.701, pentru programarea unei consultații.

Echipa clinicii Dr. Vlădău Studio din Brașov îți stă la dispoziție cu tratamente moderne și sigure.