Procedura de implant dentar într-o zi (denumită adesea implant cu încărcare imediată) presupune că un implant dentar este introdus în osul maxilarului și în loc să se aștepte 3-6 luni până când implantul se vindecă și se integrează în țesutul osos, o coroana dentară provizorie este plasată imediat pe implant.

Această procedură se traduce prin 0 timp de așteptare pentru înlocuirea funcțională și estetică a dintelui pierdut, fapt excelent pentru încrederea în sine și estetică.

Când se recomandă un implant dentar într-o zi?

Implantul într-o zi este recomandat atunci când osul maxilarului este suficient de sănătos, având atât o calitate foarte bună, precum și cantitatea necesară stabilizării implantului, nefiind nevoie de proceduri suplimentare, cum ar fi adiția osoasă sau intervenția de sinus lift. Înălțimea osoasă redusă are ca rezultat un sprijin osos deficitar, ce poate rezulta în eșuarea implantului.

Igiena orală este, de asemenea, un factor important care determină probabilitatea de succes.

Alți factori precum sănătatea generală și bolile sistemice joacă, de asemenea, un rol vital. O persoană sănătoasă, fără probleme sistemice, este un candidat potrivit, deoarece vindecarea osoasă este relativ rapidă.

Când nu este recomandat tratamentul cu implant dentar într-o zi?

tratamentul cu implant dentar într-o zi

Există unele probleme de sănătate care determină ca implantul într-o zi să nu fie cea mai bună soluție recomandată. Cele mai frecvente afecțiuni de acest gen sunt:

 • Diabetul: resorbția osoasă este foarte frecvent observată la diabetici.
 • Osteoproza: la pacienți cu osteoporoză, oasele au o calitate scăzută și fac osteointegrarea lentă și riscantă.
 • Boala Paget: în boala Paget, există o structură osoasă anormală, deoarece corpul încearcă să repare osul resorbit. Această încercare de a repara masiv modifică dimensiunea osoasă. De obicei, există o dimensiune crescută neuniform a osului maxilarului superior.

Factorul obișnuit în diferitele boli osoase și diabet este faptul că determină o integrare mai lentă a implantului în osul maxilar, ceea ce crește riscul de eșec al implantului, mai ales dacă implanturile sunt încărcate imediat.

Fumatul este o altă cauză majoră a vindecării deficitare sau lente. Se recomandă insistent oprirea fumatului înainte de a efectua un tratament de implantologie orală.

Factori ce susțin longevitatea implantului dentar

longevitatea implantului dentar

La polul opus, obiceiurile sănătoase accelerează vindecarea și rata de succes a implanturilor.

Respectarea recomandărilor medicului stomatolog în perioada imediată după intervenție:

 • alocarea de suficient timp pentru odihnă;
 • neîntreruperea igienei orale;
 • menținerea unei bune hidratări;
 • în caz de inflamație locală, utilizarea de comprese reci cu gheață și dacă nu cedează, informarea medicului stomatolog.
 • asigurarea unei alimentații care nu rănește gingiile – evitarea alimentelor picante, crocante, acide, lipicioase sau fierbinți.

Igiena orală corespunzătoare, efectuată:

 • regulat, fără excepții;
 • consecvent;
 • mnuțios, respectând regulile periajului corect.

Alimentația corespunzătoare:

alimentatie implant dentar

 • atenție cu alimentele dure, au potențialul de a deteriora coroana dentară.
 • de evitat dulciurile, ca de altfel și atunci când avem dinții naturali;
 • după ingerarea de alimente sau băuturi cu potențial de a păta dintele, este recomandată efectuarea igienei orale;
 • merele legumele dure ar trebui mâncate după feliere;
 • nu este recomandat popcornul;
 • nu mesteca gheață.

Evitarea fumatului. Fumatul dăunează sănătății dinților naturali, prin afectarea gingiilor, îngălbenește și pătează dinții, predispune la apariția de carii. Inflamarea gingiilor poate dăuna stabilității implantului dentar.

Vizitele regulate la stomatolog, odată la 6 luni. În cadrul vizitelor la stomatolog, este verificată sănătatea orală generală, este efectuată igienizarea profesională și un eventual detartraj și este examinată starea implantului dentar. Orice afecțiune dentară descoperită în stadiu incipient este mult mai facil de tratat.

Respectarea tuturor recomandărilor medicului stomatolog

În general, este bine să respecți întocmai recomandările medicului stomatolog, pentru a-ți maximiza șansele de menținere a implantului pentru o durată cât mai lungă de timp.

Te așteptăm în clinica Dr. Vlădău Studio, ca să afli dacă ești sau nu un bun candidat pentru implant dentar într-o zi!

 

Clinica Stomatologica vladau Studio