Implantologie
Implantologie
Ce este un implant dentar
Atunci când vrei tot ce este mai bun pentru pacienții tăi, utilizezi soluții de medicină dentară avansată, tehnologii moderne și materiale performante. Clinica stomatologică Dr. Vlădău Studio oferă calitate ireproșabilă și servicii medicale complete pentru satisfacția deplină a pacienților. Implantologia orală este cea mai avansată specializare a medicinei dentare, ce utilizează tehnici digitale și materiale avansate, biointerte și biocompatibile, pentru a înlocui dinții naturali, în întregimea lor.
Un dinte artificial implantat are 3 componente:
- Implant dentar;
- Bont protetic;
- Coroană dentară.
Implantul dentar este componenta principală a dintelui artificial, care îndeplinește rolul rădăcinii dentare pierdute. Acesta are, de cele mai multe ori, aspect de șurub, pentru ușurința introducerii în țesutul osos și pentru că spirele sale, special proiectate și tratate, sunt perfecte pentru stabilizarea acestuia în os, prin osteointegrare.
Procesul de osteointegrare constă în integrarea implantului dentar în țesutul osos care îl va cuprinde, crescând printre spirele implantului. Acest lucru este posibil, datorită naturii biocompatibile a materialelor utilizate pentru fabricarea implanturilor dentare: titan și zirconiu.
Tipuri de implanturi dentare
După tipul de protezare, implanturile pot fi:
- Individuale;
- Susțin o punte dentară;
- Susțin o proteză fixă, ce înlocuiește dentiția unui întreg maxilar.
După locul inserării acestora, cele mai utilizate tipuri de implant dentar sunt:
- Implantul intraosos. Cel mai folosit tip de implant dentar Brașov. Implantarea intraosoasă presupune inserarea chirurgicală a implantului direct în osul maxilar, această intervenție fiind posibilă doar atunci când pacientul are un maxilar sănătos.
După forma implantului, acesta poate fi:
- În formă de șurub/ rădăcină dentară – cel mai frecvent utilizate, datorită stabilității ridicate;
După diametru, implantul tip șurub, cel mai des utilizat, poate fi de mai multe tipuri:
- Mini-implant (maxim 3 mm);
- Implant standard (peste 3mm și până în 4,75 mm în diametru);
- Implant zigomatic (foarte lung, inserat în osul zigomatic, potrivit pacienților cu resorbții osoase masive).
După suprafață, implantul tip șurub poate fi:
- Cu striații (suprafață favorabilă osteointegrării).
Cine poate beneficia de implant dentar?
Inserarea implanturilor dentare este o intervenție chirurgicală, care necesită preexistența anumitor condiții.
O intervenție chirurgicală de inserare a unui corp străin în os, în scopul osteointegrării sale, se va desfășura în siguranță și va avea efectele scontate, doar în anumite circumstanțe.
Fiecare candidat pentru implant dentar Brașov beneficiază de un consult stomatologic amănunțit, însoțit de conturarea unui istoric medical, în urma căruia se decide dacă se trece la etapa următoare sau nu.
Contraindicațiile temporare ale efectuării tratamentelor de implantologie (tratamentul poate fi efectuat la un anumit timp după încetarea lor)
- Starea de graviditate;
- Tratament cu bifosfonați;
- Tratament cu citostatice/radioterapie;
- Tratamente pentru osteoporoză;
- Igienă orală deficitară;
Contraindicații relative (necesită investigații amănunțite)
- Diabet;
- Boli autoimune;
- Angină pectorală.
Contraindicații absolute
- Vârsta sub 18 ani (se așteaptă finalizarea procesului de creștere a oaselor maxilare);
- Tumori maligne active;
- Tulburări psihiatrice avansate;
- Afecțiuni osoase severe;
- Tulburări de coagulare a sângelui;
- Reumatism poliarticular;
Ghidul chirurgical este utilizat de către medicii stomatologi pentru obținerea unei gutiere transparente, complet personalizate, perforate în locurile în care trebuie introduse implanturile,pentru maximă siguranță a intervenției chirurgicale.
Dacă în trecut, tratamentele de implantologie erau considerate la început și ocolite uneori de pacienți, în prezent, tehnologiile avansate au modificat complet această viziune, făcând din implanturi dentare unele dintre cele mai cerute tratamente stomatologice.
Planificarea computerizată a inserării implanturilor
Planificarea 3D asistată de calculator este de un foarte prețios ajutor pentru medicii specializați în chirurgie maxilo-facială si chirurgie dento alveolara care efectuează intervenții de implantologie orală. Ceea ce în trecut era îndoielnic, acum este sigur, tocmai datorită planificării foarte exacte.
Intervenția chirurgicală de inserare a unuia sau mai multor implanturi dentare este una de maximă precizie și finețe, necesitând evitarea atingerii structurilor vitale precum sinusurile, dar și inserarea în poziția perfectă pentru maximizarea șanselor de osteointegrare a noii/noilor rădăcini dentare artificiale.
Pe scurt, planificarea computerizată constă în stabilirea digitală a exactei locații în care implantul trebuie inserat și angulației, poziției acestuia finale în os, pentru obținerea osteointegrării. Această planificare este posibilă prin efectuarea obligatorie a tomografiei computerizate.
Beneficiile planificării computerizate sunt multiple:
- Invazivitate minimă;
- Intervenție non-traumatică pentru pacient;
- Scurtarea timpului necesar intervenției;
- Salvarea informațiilor digitale într-un dosar electronic al pacientului;
- Beneficierea de experiența altor chirurgi, în privința alegerii unei anumite metode sau tehnici chirurgicale. Programele computerizate au în baza lor de date cazuri clinice, în baza cărora acestea stabilesc automat cea mai bună soluție posibilă în cazul de față;
- Mod de comunicare excelentă cu pacientul, prin prezentarea planului, pentru ca acesta să fie informat cu privire la cum va decurge viitoarea intervenție;
- Liniștea pacientului, care va ști exact ce urmează să se întâmple și are o siguranță deplină, având la baza exactitatea și infailibilitatea programului computerizat;
- Oferirea de informații estetice. Pacientul poate vedea cum va arăta viitorul său zâmbet, într-o simulare computerizată.
Clinica Dr. Vlădău Studio îți aduce zâmbetul perfect pe buze, cu ajutorul unei
echipe medicale de excepție, asistată de tehnologii de ultimă generație.
Programează-te chiar acum pentru zâmbetul mult-visat!
Intervenție ghidată prin tehnologii digitale – ghidul chirurgical
În urma planificării computerizate și a stabilirii locului inserării, poziției și angulației optime osteointegrării, poate fi elaborat un ghid chirurgical. Acesta este un ajutor materializat prin intermediul printării informațiilor digitale, cu ajutorul unei imprimante performante 3D.
Ghidul chirurgical este utilizat de către medicii stomatologi pentru obținerea unei gutiere transparente, complet personalizate, perforate în locurile în care trebuie introduse implanturile,pentru maximă siguranță a intervenției chirurgicale. Dacă în trecut, tratamentele de implantologie erau considerate la început și ocolite uneori de pacienți, în prezent, tehnologiile avansate au modificat complet această viziune, făcând din implanturi dentare unele dintre cele mai cerute tratamente stomatologice.
Clinica Dr. Vlădău Studio îți aduce zâmbetul perfect pe buze, cu ajutorul unei echipe medicale de excepție, asistată de tehnologii de ultimă generație.
Avantajele implantului dentar
Implantul dentar crește calitatea vieții pacienților, în toate aspectele acesteia:
- Estetica zâmbetului. Implanturile imită perfect dinții naturali. Dinții susținuți de implanturi dentare sunt proiectați computerizat, apoi realizați prin imitarea naturii, pentru un aspect deosebit de estetic.
- Oprirea/evitarea resorbției osoase. Odată cu pierderea sau extracția unui dinte, osul rămas fără obiectul susținerii se resoarbe continuu. Înlocuire dintelui lipsă cu un implant, la scurt timp după extracția sau pierderea dintelui, determină evitarea resorbției osoase, iar apelarea la acest tratament oricând după, duce la oprirea resorbției.
- Estetica fizionomiei. Resorbția osoasă afectează armonia liniei pomeților, determină un aspect îmbătrânit și formarea de riduri în jurul buzelor.
- Senzația de dinți naturali. Dinții susținuți de implanturi se simt exact ca și dinții naturali. Implanturile au rolul de susținere în os a protezelor şi punţilor, precum şi a coroanelor individuale, dând o senzaţie mai naturală decât cele fără implanturi.
- Funcționalitate și rezistență ridicate. Coroana pe implant se sprijină pe o rădăcină artificială, integrată complet în osul maxilar, fapt care îi conferă stabilitate și rezistență, prin distribuirea corectă a forțelor masticatorii.
- Permit protezarea fixă. Protezele şi punţile dentare montate pe implanturi nu vor aluneca şi nu vor migra – deosebit de important pentru mâncat și vorbit.
- Redobândirea unei vieți sociale normale, participarea la evenimente care implică socializarea, practicarea de sporturi. Posesorii de proteze mobile sau pacienții cu dinți lipsă evită socializarea, din cauza temerilor legate de posibilitatea alunecării protezei sau posibilitatea vizibilității lipsei anumitor dinți de pe arcade.
- Prevenirea/ oprirea migrării dinților învecinați și antagoniști celor lipsă. Drept urmare a pierderii unui dinte, dinții alăturați și cel antagonist celui pierdut (care corespunde lui, pe cealaltă arcadă) tind să se miște (cei alăturați, în laterale, iar cel antagonist în jos/în sus), ca să ocupe locul rămas gol, pentru menținerea unei bune masticații.
- Pronunția corectă. Dinții lipsă sau proteza mobilă determină erori pe pronunție, dar implanturile elimină complet această problemă.
- Conservarea integrității dinților învecinați celui/celor lipsă. Implantologia orală răspunde eficient problemei protezării dentare prin punte dentară, cu condiția sacrificării dinților alăturați.
- Restabilirea/creșterea încrederii în sine. Cei mai mulți pacienți consideră că viața lor s-a schimbat radical în urma refacerii zâmbetului lor prin implanturi dentare. Acum zâmbesc larg, relaxat și sunt mândri de zâmbetul lor.
Etapele tratamentului de implantologie
- Consultația;
- Efectuarea investigațiilor radiologice și nu numai;
- Realizarea și prezentarea uneia sau mai multor variante de plan de tratament;
- Planificarea inserării optime a implantului;
- Intervenția de inserare chirurgicală în țesutul osos;
- Perioada de vindecare și osteointegrare;
- Descoperirea implantului și atașarea bontului protetic, ca element de conectare a coroanei;
- Amprentarea și realizarea coroanei dentare.
Beneficiul tău ca pacient al nostru: În cadrul Clinicii stomatolgice Dr. Vlădău Studio, serviciile de imagistică se realizează în incintă, nefiind necesară deplasarea pacienților în alte locații.
Clinica este dotată cu aparatură de vârf din domeniul stomatologiei – tomograf CBCT, panoramic și intraoral. Tomograful Planmeca 3D MID de ultimă generație conferă o calitate excepțională a imaginii, pentru un diagnostic perfect, cu o doză radiații foarte redusă – sistem patentat ULD.
Îngrijirea orală după inserarea implantului dentar
Odată finalizat tratamentul de implantologie orală, pacientului îi revine rolul cel mai important: de îngrijire a sănătății sale orale, zi de zi.
Igiena orală regulată trebuie efectuată riguros, timp de 2-3 minute, de câte 2 ori pe zi, dimineața și seara, precum și la nevoie, după dulciuri, de exemplu.
Profilaxia afecțiunilor orale include și o alimentație corectă din punct de vedere al orarului meselor și a compoziției acestora. Evitarea carbohidraților și dulciurilor în exces este bine-venită.
Organismul uman este un mecanism complex, în care toate piesele sunt interconectate. În momentul în care una dintre ele se defectează, este afectat întreg angrenajul. Cavitatea orală este un exemplu viu al acestui concept, căci cariile dentare, infecțiile, gingivita, tartrul, fiecare în parte pot dăuna implantului dentar. Așadar, trebuie respectate programările pentru consulturile stomatologice regulate, pentru ca orice afecțiune să fie depistată și tratată la timp, înainte să apuce să afecteze întreaga cavitate orală.
Implanturile dentare nu sunt greu de întreținut, dar duc la responsabilizarea pacienților și optimizarea profilaxiei orale.
Întrebări și răspunsuri despre implanturi dentare
- Tratamentul cu implant dentar este dureros?
Nu, deoarece se efectuează sub anestezie, prin procedee moderne, non-traumatice. Intervenția propriu-zisă de inserare a implantului este rapidă.
- Intervenția chirurgicală de inserare a implantului dentar este periculoasă?
Orice intervenție chirurgicală are un anumit risc, dar riscurile sunt minimizate datorită alegerii unui medic chirurg cu vastă experiență în domeniu, unui brand de implanturi de încredere și grație implementării tehnologiilor computerizate, ce dau precizie maximă actului chirurgical.
- Cât durează tratamentul?
În funcție de perioada necesară vindecării și osteointegrării, tratamentul de implantologie poate dura între 3 și 6 luni.
- Ce șanse de succes are un tratament prin implant dentar Brașov?
Succesul unui tratament de implantologie stă în osteointegrarea implantului. Este necesară îndeplinirea anumitor condiții:
-
- sunt analizate atent toate precondițiile calificării pacientului pentru implant;
- se efectuează preliminar tomografia dentară CBCT și nu doar radiografii dentare;
- priceperea și experiența medicului chirurg;
- regulile implicate de realizarea unui asemenea tratament să fie respectate cu strictețe;
- nu este omisă nicio etapă;
- pacientul are o igienă orală optimă;
- la nevoie, se efectuează adiția osoasă, sinus lift, pentru siguranța și stabilitatea implantului;â
- se utilizează un implant de calitate dovedită;
- Cât va rezista implantul meu?
Atât timp cât îl vei îngriji. Igiena orală și toate celelalte componente ale profilaxiei orale sunt cheia longevității implantului dentar. Orice afecțiune a țesutului osos îl va afecta, așadar trebuie să ai grijă de zâmbetul tău, în același mod în care fiecare pacient ar trebui să își îngrijească dinții naturali.