Implantul dentar este un tratament prețios pentru medicina stomatologică modernă, care a schimbat, prin complexitatea efectelor sale, funcționalitatea dar și estetica restaurărilor dentare.

Mai mult de atât, a redat milioanelor de pacienți care au beneficiat de avantajele sale, încrederea în sine, și curajul de a zâmbi.

Dar, ceea ce este mai puțin știut și deloc de ignorat, este că implantul dentar schimbă fizionomia. În continuare, vom explica pe înțelesul pacienților cum anume devine posibil acest efect pozitiv.

Cum modifică lipsa dinților fizionomia?

Atunci când anumiți dinți lipsesc de ani de zile și mai ales dacă aceștia sunt numeroși, țesutul osos care îi susținea cândva se va resorbi, treptat.

Resorbția osoasă se datorează faptului că organismul a detectat lipsa dinților.

implant dentar

Atunci când există rădăcini dentare în os, acestea stimulează menținerea vitalității osului. Organismul cheltuie resurse de energie, minerale și vitamine pentru susținerea țesuturilor osoase care susțin vitalitatea dinților.

Dar atunci când dinții sunt pierduți, acesta este un semnal pentru organism că osul în acea zonă nu mai este necesar și că organismul ar trebui să nu mai cheltuie resurse pentru susținerea unui țesut inutil.  Astfel, resursele vor fi retrase treptat și realocate țesuturilor folositoare.

Acest proces se traduce prin faptul că practic, corpul va resorbi osul și va folosi mineralele din acesta în altă parte.

Poate fi prea târziu pentru implant dentar?

implant dentar

Nu o dată ne-am confruntat cu situația în care un pacient ne-a întrebat dacă este prea târziu pentru implanturi dentare, în condițiile în care are vârsta mai mare de 50 de ani și a purtat proteze dentare timp îndelungat.

Pentru pacient, această situație este dificilă, deoarece fizionomia este mult modificată de lipsa dinților.  Mulți se gândesc la chirurgia estetică, pentru a da rotunjime trăsăturilor, dar problema este mult mai profundă, fiind vorba de o lipsă de susținere a mușchilor faciali de către țesutul osos.

Deși chirurgia estetică poate elimina excesul de piele facială, în lipsa dinților contracția maxilarului va continua și, implicit, va continua și accentuarea aspectului supt al feței.

Apoi se pune problema temerilor de a apela totuși la chirurgia estetică, știind că uneori aceste proceduri modifică prea mult fizionomia și conduc la efecte nedorite sau chiar inestetice.

Mai mult de atât, atunci când se alege alternativa la implantul dentar, adică protezele mobile, situația se înrăutățește.  Acestea se plasează pe osul maxilarului, iar presiunea exercitată de ele accelerează contracția oaselor.

Vestea bună este că aproape niciodată nu este prea târziu pentru a beneficia de avantajele implanturilor  dentare.

Pentru a afla pe propria piele cum implantul dentar schimbă fizionomia, apelează la clinica Dr. Vlădău Studio din Brașov, recunoscută pentru succesul tratamentelor sale de implantologie dentară și nu numai.

În ce moduri implantul dentar schimbă fizionomia?

Dacă te confrunți deja cu modificarea fizionomiei, înseamnă că osul maxilarului tău a început să se resoarbă. Resorbția începe la 6 luni de la pierderea unui dinte.

Aceasta este teoretic o problemă pentru procedeul de implantologie, pentru că implanturile dentare trebuie plasate suficient de adânc în os pentru a fi stabile și osul trebuie să fie suficient de puternic, dens, pentru a le susține.

Dar stomatologia modernă utilizează tehnica adiției osoase pentru înlăturarea acestui inconvenient. În acest fel, nici după apariția resorbției maxilarului nu este prea târziu pentru implanturile dentare.

implant dentar

Adiția osoasă este utilizată pentru a înlocui cantitatea de os resorbită, deci pentru a reface nivelul osos normal în zonele edentate. În câteva luni, zona se va vindeca și se pot insera implanturi dentare. Implanturile vor stimula osul și vor preveni resorbția ulterioară.

Osul adăugat va susține mușchii feței și va determina rotunjirea trăsăturilor și netezirea ridurilor fine ale  obrazului și din zona gurii, ce au apărut în urma pierderii dinților, ca urmare a pierderii nesusținerii corecte a mușchilor din zonă.

În cazul edentației totale sau extinse, vor putea fi utilizate proteze dentare ce vor fi atașate la implanturi dentare. Proteza dentară susținută de implant nu se sprijină pe osul maxilarului și nu exercită presiune asupra acestuia, iar implanturile ce o susțin, stimulează vitalitatea osului din zona implantară.

Dacă îți dorești implanturi dentare, îți sugerăm să programezi o consultație stomatologică în cadrul clinicii noastre, Dr. Vlădău Studio, din Brașov. Cazul fiecărui pacient este discutat în echipa noastră multidisciplinară de medici experimentați, iar planul de tratament va reflecta opțiunile optime în fiecare caz, pentru implanturi sau proteze pe implant, cu aspect natural.

Prin implant dentar, sănătatea orală și aspectul zâmbetului, dar și al întregii fizionomii se vor îmbunătăți considerabil.

Clinica Stomatologica Vladau Studio