Dacă îți dorești un zâmbet mai frumos, medicina dentară modernă îți oferă o varietate de opțiuni.

Această multitudine de alegeri poate crea uneori confuzie în rândul pacienților, precum, de exemplu, alegerea între implanturi, coroane și fațete. Fiecare tratament este capabil să îți îmbunătățească aspectul zâmbetului, dar majoritatea oamenilor nu știu diferența dintre ele sau ce scopuri servește fiecare.

Implanturi dentare și coroane

Implanturi dentare și coroane

Implanturile dentare și coroanele sunt strâns legate. Ambele sunt tratamente de stomatologie restauratoare, dar au și o funcție estetică.

Implanturile și coroanele sunt utilizate cel mai frecvent pentru a înlocui dinții rupți, tăiați sau lipsă. Iată cum funcționează fiecare opțiune:

Coroanele dentare sunt practic niște capace personalizate pentru a se potrivi cu dinții existenți. Capacul este plasat peste un dinte rupt sau deteriorat pentru a-i conferi structură, stabilitate și formă și pentru a scăpa de orice margini ascuțite.

Implanturile dentare sunt utilizate pentru a înlocui dinții lipsă. Implantul se inserează chirurgical, direct în maxilar, pentru a oferi o ancoră solidă și au o coroană plasată deasupra, pentru a înlocui partea vizibilă a dintelui și a oferi funcționalitate. Când un implant este complet, dintele nou arată și se simte exact ca un dinte natural. Implantul este o opțiune excelentă și permanentă de înlocuire a unuia sau mai multor dinți pierduți.

Implanturile dentare sunt mai scumpe decât coroanele, datorită faptului că tratamentul de implantologie constă într-o procedură mai extinsă, ce implică partea de chirurgie și de protetică.

Utilizăm implanturi dentare pentru a înlocui dinții lipsă, în timp ce coroanele sunt soluția ideală pentru dinții ciobiți sau malformați.

Implanturile dentare durează mai mult decât coroanele și nu vor trebui înlocuite sau întreținute.

Fațete dentare

fatete dentare

Fațetele sunt restaurări subțiri din ceramică sau compozit, care sunt poziționate pe partea frontală a dinților, vizibilă în timpul zâmbetului, pentru a îmbunătăți forma, culoarea, alinierea și integritatea dintelui.

Pentru restaurări estetice și înfrumusețări conservatoare ale dinților, cu menținerea aspectului natural al  zâmbetului, fațetele ceramice sunt cea mai bună opțiune. Acestea sunt rezistente, durabile și oferă rezultate estetice excelente într-o perioadă scurtă de timp. Datorită procedurii riguroase de lipire pe care o necesită furnirul, fațetele personalizate necesită un grad ridicat de pricepere tehnică și atenție la detalii.

Rezultatul final poate fi practic nedetectabil și rezistent la pete, creând astfel aspectul unui dinte sănătos și natural. Specialiștii clinicii Dr. Vlădău Studio îți stau la dispoziție cu tratamente estetice, pentru zâmbete minunate.

Când se utilizează implanturi dentare?

 • Pentru a înlocui o rădăcină lipsă fără a atinge dinții adiacenți și a permite restaurarea cu o coroană;
 • Pentru a susține alte restaurări fixe de tip punte dentară sau proteză fixă, atunci când lipsesc mai mulți dinți;
 • Pentru a susține o proteză detașabilă, pentru a îmbunătăți eficiența masticației, datorită stabilității și retenției îmbunătățite, în comparație cu protezele mobile convenționale.

Când se utilizează fațete dentare?

fatete dentare

 • Pentru a repara dinți ciobiți sau fisurați;
 • Pentru a schimba culoarea unui dinte îngălbenit sau pătat, care nu se poate albi;
 • Pentru a îmbunătăți alinierea dinților atunci când anomaliile de aliniere nu sunt prea pronunțate;
 • Pentru a acoperi diastemele;
 • Pentru a îmbunătăți estetica generală a zâmbetului, în cazul dinților prea mici, sau nearmonizați cu fizionomia.

Când se utilizează coroane dentare?

 • Pentru a repara dinții fracturați;
 • Pentru a restaura dinții atunci când fațetele nu sunt o opțiune bună datorită problemelor grave de integritate structurală, culorii prea închise a dintelui, a obturațiilor masive, etc.
 • Pentru a îmbunătăți alinierea dinților atunci când problemele de aliniere nu sunt foarte grave;
 • Pentru a îmbunătăți estetica generală a zâmbetului.

În cadrul clinicii noastre din Brașov, Dr. Vlădău Studio, vei beneficia de un plan de tratament multidisciplinar, complet pliat pe cazul tău clinic, necesitățile și dorințele tale.

Dacă vrei să știi care este opțiunea potrivită pentru zâmbetul tău, discută cu echipa noastră medicală. Programează-te pentru un consult de specialitate, în clinica noastră ultra-modernă, Dr. Vlădău Studio.