Nu există o dezvoltare a dentiției identică pentru doi copii și, în majoritatea cazurilor, lucrurile nu evoluează exact așa cum ar trebui.
În general, copiii încep să își piardă dinții de lapte în jurul vârstei de 6 ani, proces care continuă până în jurul vârstei de 12 ani, când deja au erupt toți dinții adulți.
Modul în care se dezvoltă dinții permanenți este foarte important pentru sănătatea orală și generală a copilului.
Ocluzia și malocluzia
Ocluzia este termenul medical stomatologic utilizat pentru a descrie modul în care se întâlnesc dinții superiori și inferiori, în cadrul mușcăturii.
Ocluzia normală permite dinților, gingiilor și maxilarelor să funcționeze corect, pentru îndeplinirea sarcinilor precum vorbirea, masticația și respirația.
Ocluzia dentară este rareori perfectă în mod natural.
Malocluzia apare atunci când dinții nu se întâlnesc corespunzător. Malocluzia poate fi cauzată de orice, de la ereditate, traume sau dezvoltare incorectă, la boli sau obiceiuri precum suptul degetului mare.
Dacă nu este rezolvată, malocluzia poate afecta funcția orală și estetica feței și poate contribui la afecțiuni dentare, ciobirea, fisurarea dinților și apariția de carii dentare.
Tipuri de malocluzie
Malocluzia este o categorie largă în care este inclus orice tip de aliniere care nu este propice funcției orale adecvate, dintre care cele mai des întâlnite tipuri sunt:
- Ocluzie deschisă- spațiu vizibil între dinții arcadei mandibulare și dinții arcadei maxilare;
- Ocluzie adâncă – incisivii superiori îi acoperă prea mult pe cei inferiori;
- Ocluzie inversată – raport invers între arcade, arcada inferioară o acoperă pe cea superioară;
- Aglomerare dentară – dinții sunt îngrămădiți și uneori cresc în unghiuri greșite;
- Spațiere excesivă/ diastemă – dinți prea spațiați sau distanță vizibilă între incisivii centrali (strungăreață).
De ce trebuie să tratăm malocluziile dentare ale copiilor?
Malocluziile pot determina probleme mai ușoare sau mai severe, diferențiate în funcție de clasa de malocluzie, I, II sau III:
- Modificarea esteticii faciale;
- Pierderea precoce a dinților de lapte;
- Tocirea dinților;
- Dureri în timpul masticației;
- Probleme digestive;
- Gingivită;
- Fracturi dentare;
- Mușcarea obrajilor;
- Probleme de dicție și pronunție corectă;
- Carierea dinților;
- Alienare socială.
Efectele netratării malocluziilor dentare ale copilului pot trece neobservate inițial, dar în timp, ele își vor face simțită prezența și vor interfera cu dezvoltarea armonioasa fizica și emoțională a copilului.
Brandul Dr. Vlădău îți pune la dispoziție o clinica specializată în ortodonție Brașov, special creată pentru copii, în cadrul căreia copilul tău se va simți confortabil, relaxat și în siguranță, în timp ce va beneficia de tratamente ortodontice moderne, rapide și eficiente.
Dinții copilului meu nu se vor îndrepta singuri, pe parcurs?
Din păcate, dinții copilului tău nu se vor îndrepta pe măsură ce crește. Spațiul disponibil pentru dinții permanenți frontali nu crește pe măsură ce copilul crește. Pentru majoritatea oamenilor, după erupția molarilor permanenți (la 12 ani), spațiul disponibil pentru dinții din față chiar se reduce.
Problemele ortodontice netratate se pot agrava și pot deveni mai dificil de tratat pe măsură ce copilul crește.
De asemenea, nu este de ignorat nici efectele din plan emoțional și social pe care le are amânarea tratamentului ortodontic. Pentru adolescenți este foarte important aspectul fizic.
Tratamente ortodontice pentru copii
Dacă copilașul sau adolescentul tău are probleme de aliniere dentară, ai nevoie de ortodonție Brașov și te poți baza pe Dr. Vlădău Kids, clinică ce și-a construit un foarte bun renume și care se mândrește cu șlefuirea a sute de zâmbete frumoase de copil !
Scopul tratamentului ortodontic este de a crea o ocluzie sănătoasă și funcțională, prin alinierea corectă a dinților și corectarea poziției maxilarului și mandibulei.
Atunci când maxilarele și dinții se aliniază corect, aceștia sunt capabili să funcționeze așa cum a intenționat natura. Îndreptarea dinților contribuie la sănătatea bucală și sănătatea fizică generală.
Tratamentul ortodontic aduce și un zâmbet atractiv, acesta fiind un bonus demn de luat în seamă.
Principalele tipuri de aparate dentare ce pot ajuta dinții copilului să ajungă într-o poziție ideală din punct de vedere funcțional și estetic, sunt:
- Aparat dentar mobilizabil
- Trainer
- Disjunctor maxilar
- Aparat dentar fix metalic
- Aparat dentar fix ceramic
Clinica Dr. Vlădău Kids din Brașov își întâmpină micuții pacienți cu drag, empatie, înțelegere, răbdare și tehnici specializate, adaptate chiar și celor mai fragede vârste.
Adolescenții beneficiază de aparate dentare estetice, moderne și confortabile, pentru tratamente de ortodonție Brașov, de drag!