Parodontologie
Parodontologie
Atunci când vrei să fii sigur că zâmbetul tău va străluci de sănătate mulți ani de acum încolo, pune-ți încrederea în cei mai buni.
Clinica Dr. Vlădău Studio va fi alături de tine cu un tratament parodontoză Brașov avansat, dar și alături de întreaga ta familie, susținându-vă, pentru o profilaxie de calitate, diagnostice corecte și tratamente eficiente, cu tehnologii moderne și maxim de confort.
Ce este și ce afecțiuni tratează?
Parodontologia este una dintre cele mai importante specializări ale medicinei dentare.
Aceasta tratează afecțiunile țesuturilor ce formează parodonțiul: gingia, cementul radicular, procesele alveolare și ligamentul parodontal.
Parodonțiul marginal are rolul de a menține și susține, în același timp, dinții în oasele maxilare.
Prin urmare, atunci când aceste țesuturi cu rol cheie în sănătatea orală sunt afectate, stabilitatea dinților pe arcade este periclitată.
Afecțiunile parodonțiului sunt cuprinse sub denumirea generică de boală parodontală sau parodontită (parodontoză).
Parodonțiul are două componente: Parodonțiul superficial, reprezentat de țesuturi de înveliș (gingie), format din:
-
-
- gingia marginală;
- gingia atașată;
- gingia interdentară.
-
Parodonțiul profund funcțional, alcătuit din țesuturi de susținere:
-
-
- cement radicular;
- desmodonțiu (ligamentul parodontal)-cal care ancoreaza dintele in alveola;
- os alveolar.
-
Când ai nevoie de tratamente de parodontologie?
Parodontita, mai cunoscută sub denumirea de parodontoză, este o afecțiune cronică, marcată de un puternic proces infecțios, care cauzează inflamația țesuturilor.
De multe ori, parodontoza trece neobservată și nediagnosticată, de aceea este important să știi să observi din timp simptomele debutului său. Simptomele debutului parodontozei
-
-
- Inflamație și sângerări gingivale;
- Sensibilitate dentară;
-
Simptomele agravării bolii parodontale
-
-
- Halitoză (respirație urât-mirositoare);
- Dureri la mestecarea alimentelor;
-
Simptome ale finalului bolii parodontale
-
-
- Mobilitatea dinților;
- Căderea dinților.
-
Evoluția parodontozei
Boala parodontală debutează odată cu apariția gingivitei.
Ai gingivită dacă ai gingiile inflamate, moi, de culoare rosu aprins, care sangereaza usor.
Treptat, boala începe să avanseze și gingiile se retrag de pe dinți, devenind vizibila radacina dintelui. Apare pruritul gingival, dureri, halitoză, disconfort în timpul alimentației. În această fază, gingia începe să se desprindă de pe dinți, apar durerile la rece sau fierbinte.
În următoarea fază încep să se formeze pungile parodontale, între os și dinte, pungi care, în timp, produc infecții și conduc, în ultimă fază, la căderea dinților.
Tipuri de parodontoză
- Cronică. Cea mai frecventă formă de parodontoză, ce afectează în general adulții, fiind cauzată de igiena orală necorespunzătoare, ce determină acumularea de placă bacteriană, care se transformă în tartru.
- Agresivă. Este mai rar întâlnită, debutează obicei în copilărie și duce la pierderi osoase rapide și implicit, la pierderea dinților.
- Necrozantă. Rar întâlnită, cauzată de imunodeficiențele caracteristice anumitor afecțiuni generale, precum HIV, cancer, malnutriție, etc. Țesuturile parodonțiului nu pot fi irigate cu sânge și se necrozează, ducând la infecții.
Factori favorizanți ai parodontozei
În afară de igiena necorespunzătoare, parodontoza este favorizată de o serie de factori:
-
-
- Alimentația. Nutriția nesănătoasă este rezultatul unui stil de viață nesănătos, concretizat prin obezitate, alimentație dezechilibrată (calorii goale).
- Predispoziție genetică. Pacienții cu boala parodontală în familie au de șase ori mai multe șanse să dezvolte parodontoză.
- Viciul fumatului. Pacienții fumători sunt mai predispuși apariției parodontozei, care evoluează mai rapid și are o recuperare mai lentă.
- Afecțiuni generale, precum: diabetul, afecțiunile cardiace, afecțiunile respiratorii, leucemia, artrita, osteoporoza, Boala Crohn, anemia și altele;
- Vârsta înaintată;
- Abuzul de droguri;
- Stresul, depresia cronică;
- Anumite tratamente precum unele anticoncepționale;
- Dereglări hormonale prezente în timpul sarcinii, menopauză.
-
Cauzele parodontozei
- Igiena orală neregulată, efectuată necorespunzător (superficial sau prin mișcări greșite);
- Alimentația necorespunzătoare (mulți carbohidrați și multe zaharuri, mesele dese care bombardează la intervale scurte dinții și gingiile);
- Deficitul de vitamină C;
- Diabetul de tip I;
- Sindromul Down;
- Leucemie.
-
-
Diagnosticarea parodontozei
Parodontoza trece deseori neobservată de către pacienți, simptomele sale fiind, în multe cazuri, ignorate. Aceasta este deseori diagnosticată cu ocazia consulturilor ocazionale sau în situații de urgență, când pacientul ajunge la medic cu dureri dentare. Diagnosticul parodontozei implică, de asemenea, evaluarea gradului de afectare a țesuturilor și a tipului de boală parodontală. În acest scop, medicul specialist va efectua următoarele:
-
-
- Va efectua anamneza (va examina istoricul medical și va cere informații noi), pentru a determina care sunt factorii declanșatori, factorii de risc și care este tipul bolii parodontale.
- Va examina clinic cavitatea orală, pentru a observa acumulările de placă bacteriană și tartru, eventualele inflamații, sângerări, desprinderi ale gingiei de dinte;
- Va măsura adâncimea pungilor parodontale prin poziționarea unei sonde sub gingii (adâncimea normală este de 1-3 mm, iar buzunarele mai adânci de 4 mm pot indica parodontoza).;
- Efectuarea de radiografii și tomografii dentare, pentru a observa nivelul țesutului osos în zonele în care au fost descoperite buzunare prea adânci.
-
Dacă ești pacientul nostru, serviciile de imagistică se realizează în incinta clinicii Studio Dr. Vlădău, nefiind necesară deplasarea pacienților în alte locații. Clinica este dotată cu aparatură de vârf din domeniul stomatologiei – tomograf CBCT, panoramic și intraoral. Computer Tomograful Planmeca 3D MID încorporează tehnologii de ultimă generație, producând imagini de o calitate excepțională. Acesta funcționează în baza unui sistem patentat ULD și are opțiunea programelor pediatrice speciale, pentru radiografii și tomografii dentare pentru copii, cu o doza minima de radiatii.
Cum tratăm parodontoza?
Parodontoza se tratează cel mai facil și sigur în fază incipientă. Ulterior, lucrurile se complică, țesuturile suferă prejudicii extinse și profunde, în condițiile în care osul este puternic afectat.
Tratamentul se stabilește în funcție de stadiul bolii și alte particularități de caz.
În primul rând se va acționa pentru încetinirea avansării bolii parodontale.
Plecând de la metode de tratament non-invazive, în cazul stadiilor incipiente, se ajunge la metode invazive, chirurgicale, în stadii mai avansate.
1. Curățarea perfectă a dinților, prin periaj profesional și detartraj. În primă fază, acesta este debutul majorității tratamentelor parodontale. În cazul stadiilor incipiente de boală parodontală, este și suficient.
Prin detartraj se înlătură depunerile de placă bacteriană și tartru. Se utilizează mai întâi un aparat de detartraj cu ultrasunete pentru a îndepărta cea mai mare parte a tartrului, iar apoi se utilizează instrumente manuale speciale pentru a îndepărta cele mai persistente rămășițe de tartru.
Netezirea ulterioară a dinților, printr-o așa-zisă lustruire, este realizată pentru eliminarea micilor imperfecțiuni de pe suprafața dentară, reducând tendința de aderare a plăcii bacteriene.
Vector Paro Pro – tehnologie germana patentată pentru tratamentul fără durere al bolii parodontale în cadrul Studio Dr. Vlădău! Tehnologia patentată Vector Paro permite tratamentul fără durere al bolii parodontale și al periimplantitei, schimbând abordarea terapeutică pentru confortul pacientului și rezultatele excepționale ale medicului. Spre deosebire de aparatele de detartraj cu ultrasunete direcționate eliptic, ce duc uneori la iritarea și pierderea nedorită a substanței de pe suprafața rădăcinii, Vector Paro de la Durr Dental acționează blând, protejând si țesuturile moi, si cele dure, datorită acțiunii pe bază de ultrasunete direcționate linear, fiind eliminate vibrațiile, iar mișcarea instrumentelor fiind exclusiv verticală. Tratamentul poate fi administrat într-o maniera eficientă din punct de vedere clinic, fără a provoca traume pacientului.
2. Tratament medicamentos – antibioterapia Se utilizează diverse geluri cu antibiotic pentru aplicare interdentară.
3. Intervenție chirurgicală În cazuri avansate, de pierderi osoase, este necesar să se apeleze la intervențiile chirurgicale de mai multe tipuri, ce diferă de la caz la caz:
-
-
- reducere a pungilor gingivale;
- grefă osoasă;
- grefă de țesut moale;
- terapii regenerative, pentru accelerarea vindecării.
-
Cum previi parodontoza?
- Menții o igienă orală corectă, efectuată în mod regulat, fără excepții. Perierea dinților de 2 ori pe zi, dimineața și seara, împreună cu utilizarea aței dentare sau a dușului bucal, este cea mai bună metodă de profilaxie orală. Îndepărtarea regulată, corectă și consecventă a plăcii bacteriene acumulate în timpul zilei, cu ocazia meselor, conduce la prevenția cariilor și a parodontozei;
- Te programezi și nu ratezi consulturile stomatologice regulate o dată la 6 luni. În cadrul acestora, medicul îți va inspecta foarte atent cavitatea bucală, va evalua calitatea igienei tale orale și va detecta orice afecțiune incipientă;
- Urmezi recomandările medicului după tratamente, intervenții sau pur și simplu indicațiile profilactice;
- Menții o bună comunicare cu medicul tău stomatolog. Medicii noștri sunt pregătiți să vă răspundă oricărei întrebări și trebuie să știe anumite detalii despre stilul tău de viață, pentru a te putea ajuta să previi orice îmbolnăvire orală. Medicul va determina prezența factorilor de risc și îți va da sfaturi personalizate, pentru profilaxia corectă a parodontozei și altor afecțiuni orale.