Pedodonție
Pedodonție
Sănătatea copiilor este unul dintre cele mai importate obiective ale părinților și medicinei în general. Copilăria este perioada în care se clădește fundația sănătății viitorului adult, dar este și momentul propice pentru formarea obiceiurilor de prevenire a posibilelor afecțiuni.
In stomatologia moderna se pune accent pe înființarea de clinici special dedicate micilor pacienți care sa fie consultati de medici specializati pe stomatologia pediatrica. O astfel de clinică ultra-modernă este Clinica Dr. Vlădău Kids.
În continuare, vă vom povesti despre pedodonție și despre clinica noastră unde avem grijă, zi de zi, de zâmbetele micuților.
Ce este pedodonția
Pedodonția este specializarea pediatrică a stomatologiei. Aceasta are rolul de a preveni, monitoriza și trata afecțiunile dentare ale copiilor și adolescenților.
Medicul specializat în stomatologie pediatrică se numește pedodont.
Medicul pedodont deține vaste cunoștințe medicale, care nu se limitează la stomatologie, ci intră în sfera pediatriei, embriologiei, patologiei și psihologiei copilului.
Pregătirea multidisciplinară este necesară acestei specializări atât de importante, care contribuie la educarea copiilor și părinților, în direcția unei profilaxii orale corecte și constante.
Dinții de lapte și dinții permanenți
Dentiția copiilor se formează în jurul vârstei de 4-7 luni, atunci când apar primii dințișori de lapte. Până la vârsta de 3 ani, un copil va avea deja toți cei 20 de dinți de lapte.
Aceștia pot erupe unul câte unul sau mai mulți deodată.
Dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani, primii fiind molarii și incisivii inferiori.
O curiozitate pe care cei mai mulți o află după ce devin părinți, este aceea că dinții de lapte căzuți nu au rădăcini, acestea resorbindu-se odată cu erupția celor permanenți.
Până în jurul vârstei de 21 de ani, procesul este încheiat și toți cei 32 de dinți permanenți sunt pe arcade.
De ce să merg cu copiii la un medic pedodont?
- Pentru că îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău/ copiii tăi;
- Pentru că pedodontul este specialist în tratarea copiilor;
- Pentru ca pedodontul are experiență în lucrul cu copiii si știe cum să îi facă să coopereze și să se simtă în siguranță și confortabil;
- Pentru că medicul pedodont tratează zi de zi doar copii și învață zi de zi, confruntându-se cu situații noi și găsind soluții optime de rezolvare a problemelor. Astfel, acesta va ști să rezolve cu ușurință orice problemă specifică micilor pacienți;
- Pentru că ar fi bine pentru copilul tău să aibă un medic care îi cunoaște istoricul medical și îl vede odată la 6 luni, pentru consultul stomatologic regulat.
-
Tratamente stomatologice pentru copii
- Sigilarea dentară
Sigilarea dentară este cea mai modernă metodă de profilaxie a cariilor dentare. Contrar miturilor, dinții de lapte se cariază chiar mai ușor decât cei permanenți. Suprafețele cele mai expuse pericolului de cariere sunt șanțurile și fosetele dentare. Așadar, exact acestea sunt ținta tratamentului profilactic. Procedura constă în aplicarea unui strat foarte subțire de substanță sigilantă, non-toxică, de culoarea dintelui, pe suprafața masticatorie a dinților. Aceasta se menține timp de 2-3 ani, dar medicul va verifica regulat dacă nu cumva sigilantul s-a desprins, pentru a-l înlocui cât mai curând.
- Monitorizarea eruptiei dentare
Procesul de erupție dentară trebuie supravegheat îndeaproape de un medic specialist pedodont, pentru a putea intercepta eventualele probleme în stadiu incipient. Pot apărea anomalii de aliniere dentară și este posibil să fie necesar tratamentul ortodontic, care, cu cât este instituit mai devreme, cu atât este mai eficient.
- Gingivita
Poate apărea încă de la vârste fragede, ca urmare a consumului exagerat de dulciuri și a lipsei sau incorectitudinii și inconsecvenței igienei dentare. Infecțiile gingivale afectează, în primă fază, gingiile, de aceea primele simptome sunt legate de inflamația gingiilor, care își modifică culoarea si sangereaza usor. Aceasta este faza de gingivită cronică. Netratată, poate pune bazele unei afectari pe termen lung a gingiei care la adulti se manifesta prin retractii gingivale si osoase, adica parodontoza. Dacă gingivita este diagnosticată devreme și tratată corespunzător, poate fi tratată cu succes. Dacă nu, aceasta poate evolua în forme mai grave, ce sunt greu tratabile. Tratamentul gingivitei cronice la copii constă în periaje profesionale regulate, o igienă orală riguroasă, corectă, efectuată în mod consecvent și respectarea consulturilor stomatologice regulate.
- Extracție dinte temporar
Extracția dinților temporari se efectuează doar în cazuri foarte bine determinate:
- dinte fracturat;
- dinte supranumerar;
- dinte nerecuperabil, focar de infecție;
- dinte care întârzie să erupă, în condițiile în care rădăcina dintelui permanent este complet formată.
Cel mai bine este ca dinții temporari să fie lăsați să cadă în ritmul lorsi sa fie extrasi doar cand produc disconfort copilului.
- Cariile dentitiei temporare
Cariile dentiției temporare sunt denumite și carii de biberon, acestea fiind determinate, în cele mai multe cazuri, de lichidele dulci care persistă pe dințișori (ceai, lapte praf) si de ;ipsa unei igienizari corecte. Dacă o carie este diagnosticată în stadiu incipient, aceasta va putea fi tratată foarte simplu și non-invaziv. Medicul pedodont va realiza un tratament de remineralizare. În cazul în care caria a avansat puternic, este necesar tratamentul de canal și poate o coroană dentară. Atunci când dintele nu mai poate fi salvat, se montează un menținător de spațiu, pentru evitarea migrării dinților vecini.
- Aparat dentar copii
Sunt cazuri în care este absolut necesar tratamentul ortodontic. Și este indicat ca micuțul tău să fie evaluat periodic de un medic pedodont, care va ști când este cazul să fie consultat de către un specialist ortodont. În clinica Dr. Vlădău Kids copilașul tău va fi consultat de specialiști în pedodonție și ortodonție, specializați în lucrul cu copiii, pentru cele mai eficiente și blânde tratamente stomatologice.
Dinții temporari (de lapte) se tratează, nu se extrag!
Fiecare dinte are rolul lui important în dezvoltarea maxilarului și a celorlalți dinți, în masticație, pronunție și aspect estetic armonios.
Problemele netratate ale dinților temporari afectează copilul în prezent, dar și dinții definitivi, în viitor.
Dinții temporari trebuie păstrați pe arcade cât mai mult timp, până când cad singuri, în momentul erupției celor definitivi.
Aceștia nu se extrag, în cazul apariției de carii și infecții, ci se tratează similar cu cei permanenți.
Prima vizită la pedodont
Cel mai mare mit este acela conform căruia dinții de lapte nu necesită o igienă riguroasă, regulată și nici consulturi stomatologice regulate, deoarece, de obicei, nu se cariază.
Realitatea este cu totul diferită. Dimpotrivă, neglijarea consultului stomatologic în fragedă copilărie poate dăuna permanent sănătății orale și aspectului zâmbetului copilului tău.
Este indicat să vii cu micuțul tău la pedodont încă după apariția primului dințișor. Obișnuirea acestuia cu mediul stomatologic, de mic, va fi un atu mai târziu. Obiceiurile sănătoase se deprind încă din copilărie.
Exista afecțiuni ce pot fi detectate de medicul pedodont și remediate, încă din fragedă copilărie, precum demineralizarea și cariile incipiente.
Prima vizită la pedodont trebuie planificată cu atenție, medicul și clinica trebuie alese cu grijă. Prima impresie contează enorm pentru copii. Modul în care percep mediul stomatologic va dicta comportamentul lor ulterior și gradul lor de cooperare în timpul vizitelor regulate la pedodont.
Am amenajat clinica noastră pentru copii, Dr. Vlădău Kids, pentru a fi tentantă și relaxantă pentru copii, nelăsându-i să simtă că sunt la medic, ci într-o vizită la un prieten bun (medicul pedodont), unde se pot și juca în voie.
Tu, ca părinte, ai rolul de ghidare a copilul, de inducere a unei stări pozitive, de interes și bucurie față de vizita la medicul pedodont. Va trebui să treci peste prejudecățile formate prin prisma propriilor experiențe negative la stomatolog, deoarece totul s-a schimbat. Vei simți asta din momentul în care vei păși la noi în clinică.
În cadrul primei vizite, va avea loc acomodarea copilașului cu clinica, cu cabinetul, cu medicul său pedodont, cu instrumentele stomatologice, va fi pus pe scaun și i se va stimula interesul pentru toate lucrurile noi din cabinet.
Medicul vă va povesti despre tehnicile corecte de periaj, va consulta copilul și va crea o relație de prietenie cu el, facilitând următoarele vizite.
Profilaxia orală la copii
- Principala metodă de profilaxie orală este, ca și la adulți, igiena dentară.
Copilașii trebuie să folosească o periuță de calitate, cu peri moi, care să nu rănească gingiile, pentru un periaj corect, de 2 ori pe zi, dimineața la trezire și seara, înainte de culcare. Tehnica periajului este foarte importantă. Timpul de periere, mișcările de periere, totul contează.
- Alimentația sănătoasă joacă și ea un rol extrem de important în prevenirea afecțiunilor orale în copilărie.
Dulciurile în exces, carbohidrații, toate acestea dăunează sănătății celor mai mici dințișori, conducând la probleme precum carii dureroase, pierderea dinților, gingivita și infecții dentare. O alimentație corectă, bogată în fibre și nutritivă, alături de o hidratare corespunzătoare, reprezintă cheia zâmbetului sănătos al copiilor.
Pedodonție de calitate la clinica Dr. Vlădău Kids
Când vă vorbim despre clinica noastră specializată în tratarea problemelor stomatologice ale copiilor, vorbim cu mândrie, deoarece în cadrul acesteia micuții pacienți beneficiază de:
- tratamente eficiente și specializate, efectuate de către medici specialiști pedodonți și ortodonți;
- sală de joacă, pentru a uita că sunt la dentist – vor fi încântați să revină curând;
- tratamente fără stres și teamă, datorită tehnologiilor avansate, precum sistemul de inhalosedare cu protoxid de azot pentru sedare conștientă a micilor pacienți și a celor anxioși. Stresul este eliminat si anxietatea va dispărea, instalându-se o stare de calm, confort si relaxare;
- radiografii dentare performante, efectuate chiar în clinică, fără necesitatea deplasării într-o altă locație, la un centru de radiologie dentară.