Protetică dentară
Protetică dentară
Ce este protetica dentară
Protetica este acea specializare a medicinei dentare, ce desemnează realizarea restaurărilor morfo-funcționale şi estetice ale aparatului dento-maxilar, cu ajutorul unor proteze sau lucrari biocompatibile.
Scopul proteticii este restabilirea integrității dentare afectate, în timp, de leziuni sau degradare.
Protetica dentară are un rol de reconstrucție funcțională, dar și estetică, tinzând să imite aspectul dinților naturali, pentru obținerea unui zâmbet armonios, dar și a unei ocluzii corecte.
Tipuri de lucrări de protetică dentară
Coroane dentare Brașov. Acestea servesc scopului de a înlocui unul sau mai mulți dinți pierduți. Acestea, așadar, pot fi individuale sau pot face parte dintr-o lucrare extinsă. În funcție de suport, acestea pot fi atașate unui implant dentar, pot fi în componența unei punți dentare sau pot acoperi un dinte natural.
Coroanele dentare pot fi de 3 tipuri:
- Coroane ceramice pe suport metalic;
Sunt realizate prin aplicarea unui strat de ceramica pe o capa din metal.
- Coroane din zirconiu si ceramica pe suport de zirconiu
Aceste coroane sunt foarte estetice, mai translucente, rezistente și foarte biocompatibile si au fost concepute pentru a înlocui coroanele ceramice pe suport metalic . Nu produc așadar iritații sau inflamații țesuturilor moi din jur, fiind foarte bine tolerate de organism.
- Coroane acrilice. Cu rol provizoriu
Proteze dentare Brașov. Lucrare protetică de anvergură, realizată special pentru a înlocui integral/parțial una/ două arcade dentare.
- Proteze mobile:
- Potrivite pacienților total edentați. Acestea restabilesc funcțiile danturii pierdute: masticatorie, estetică și de fonație;
- Parțiale. Pentru pacienți parțial edentați, dar ai căror dinți restanți nu pot sprijini o punte dentară. Acest tip de proteză se fixează pe dinții restanți cu ajutorul unor croșete metalice;
- Lucrări protetice stabile, acrilice, cu schelet metalic, ancorate cu magneți, capse și care au o parte fixă (coroane/punți pe dinții restanți).
- Pe implanturi. Sunt fixate de implanturile dentare cu sisteme speciale, pentru a putea fi scoase și igienizate;
- Proteze fixe:
- Proteze fixe, pe implanturi.
Fațete dentare Brașov. Piese foarte delicate de protetică dentară, menite să mascheze defecte ușoare ale dinților, precum colorații ușoare, diasteme, ușoare anomalii de aliniere, dinți de dimensiuni prea mici, prea înghesuiți, prea spațiați. Fațetele dentare reprezintă cea mai modernă tehnologie de protetică dentară, ce conferă un aspect estetic deosebit, inegalabil. Acest tratament este unul transformator,
Când sunt indicate lucrările de protetică dentară?
- Atunci când pacientul este total sau parțial edentat, pentru restabilirea funcției masticatorii, pentru o ocluzie corectă și un zâmbet frumos;
- Dinți sparți sau ciobiți. Aceștia pot fi refăcuți prin intermediul coroanelor dentare;
- Dentiție foarte îngălbenită sau decolorată;
- Dinți tociți, abrazați;
- Dinți prea spațiați, înghesuiți sau cu diastemă. Poate necesita și tratament ortodontic;
-
Vino în Clinica Dr.Vlădău Studio, pentru un plan de tratament personalizat
Protetică digitală în Clinica Dr. Vlădău Studio – coroane dentare într-o oră
Viitorul este astăzi! Reabilitare dentară într-o oră, cu ajutorul celor mai avansate echipamente de stomatologie. Ce înseamnă protetică digitală?
- Se utilizează amprentarea digitală, prin scanarea 3D, iar rezultatele sale sunt disponibile în timp real;
- Piesele protetice se proiectează digital, pentru a avea o funcționalitate și un aspect impecabile;
- Componentele se frezează robotizat, precis, fără erori umane;
- Timpul de tratament este scurtat de la 10-14 zile la doar o oră, fără a mai fi necesare probele;
- Totul se realizează în clinică.
-
Adaptarea gingivală a pieselor protetice obținute prin tehnologii digitale este net superioară, contribuind la un aspect estetic deosebit de natural. Digitalizarea proteticii este realizată în cadrul Clinicii Dr. Vlădău Studio, prin intermediul sistemului computerizat CAD-CAM (computer-aided design – computer aided manfacturing). Totul devine digital, oferind avantaje nebănuite medicului, tehnicianului și pacientului. Acest sistem presupune o combinație între un scaner intraoral Trios 3Shape, un software performant și o mașină de frezat ce oferă pacienților tratamente performante și profesionale de stomatologie digitală și rapidă. Imprimanta 3D de ultimă generație Formlab, aflată în dotarea Clinicii noastre, permite imprimări 3D la o rezoluție incredibilă, cuprinsă între 25-100 um. Se pot produce rapid și precis elemente dentare de înaltă calitate, dar și elemente cu biocompatibilitate, cum ar fi proteze mobile sau sisteme pentru implantologie ghidată.
Avantajele lucrărilor de protetică dentară
- Masticație optimă – nutriție sănătoasă, completă;
- Ocluzie corectă;
- Zâmbet refăcut;
- Igienă dentară facilă;
- Eliminarea durerilor;
-
Etapele unei lucrări de protetică dentară
- Consultație, radiografii digitale, tomografie 3D (dacă este cazul);
- Amprente digitale – scanare digitală a cavității orale și obținerea de imagini 3D;
- Proiectare computerizată a pieselor protetice, în contextul fizionomiei pacientului, aspectului celorlalți dinți, a culorii lor și a dorinței pacientului;
- Frezare robotizată, pentru rapiditate, precizie maximă și estetică deosebită;
- Aplicare lucrare protetică
- Adaptare functionala
Îngrijirea orală după un tratament protetic
Cu cât îți întreții mai bine lucrările dentare, cu atât vor rezista mai mult timp și își vor servi scopul mai bine, în siguranță.
- Igiena orală este cea mai importantă condiție de asigurare a durabilității unei lucrări dentare.
După fiecare masă, pe dinți și la contactul gingiei cu smalțul dentar, se formează placa dentară. Dacă aceasta nu este îndepărtată complet, prin periaj regulat, apare gingivita, care, netratată, duce la retracție gingivală, permițând microbilor din placa dentară să pătrundă sub coroane, să dizolve cimentul de lipire și să afecteze dinții de sub lucrare (fracturi, de ex.)
- Consultul stomatologic periodic
Odată la 6 luni este foarte indicat să efectuăm un consult stomatologic, pentru evaluarea stării de sănătate orală, indiferent dacă avem lucrări protetice sau nu, așadar, cu atât mai mult, in cazul de față. Există numeroase afecțiuni care nu prezintă simptome, putând fi detectate doar în cadrul unui consult specializat. Nedepistarea la timp a unei afecțiuni dentare poate duce la agravarea afecțiunii și afectarea dinților vecini. În cadrul consultului, comunicarea pacient-medic este esențială. Orice disconfort, orice durere, senzație de jenă în timpul masticației, trebuie comunicată.
- Evitarea suprasolicitării
Alimentele extrem de dure trebuie eliminate din alimentație, sau fracționate înainte de mestecare, pentru a nu suprasolicita dinții din componența lucrării protetice. Bruxismul este dușmanul lucrărilor protetice și al integrității dinților naturali, care sub acțiunea sa, se tocesc. În cadrul consulturilor regulate se vor monitoriza semnele ce marchează prezența acestei afecțiuni și se va institui tratamentul, pentru prevenirea afectării dinților.
Recomandări speciale privind lucrările protetice mobile
Acestea necesită o atenție deosebită.
- Igienizarea protezei și a gingiilor;
Curățarea zilnică a protezei cu o perie și săpun. Gingiile se masează zilnic cu o perie moale.
- Citiți cu voce tare o perioadă, pentru a vă obișnui cu proteza și repetați cuvintele pe care le rostiți greșit;
- După aplicare, proteza vă poate jena, dar această perioadă va trece, iar cavitatea orală se va obișnui cu ea;
- Este posibil să observați o accentuare a salivației și sa aveți o senzație de vomă, dar toate simptomele inițiale dispar în scurt timp, totul ține de obișnuință.
-