Este de înțeles că pierderea unuia sau a mai multor dinți te afectează, atât în plan fizic, cât și emoțional.
Opțiunile de restaurare, în cazul edentației totale, includ proteze dentare fixe sau mobile. Dar cu atât de mulți factori ce influențează decizia – de la estetică și confort la preț și multe altele – cum poți ști care este soluția cea mai potrivită pentru tine?
Defalcăm lucrurile, astfel încât să îți venim în ajutor. Iată tot ce trebuie să știi despre cele două tipuri de restaurare dentară.
Ce este proteza dentară mobilă?
Proteza dentară mobilă este o lucrare protetică ce nu se fixează permanent, ci necesită să fie îndepărtată pe durata nopții și pentru igienizare. Aceasta înlocuiește atât dinții lipsă, cât și o parte din țesutul gingival, în funcțue de resorbția osoasă prezentă în fiecare caz în parte.
Protezele sunt realizate pe o bază acrilică de culoarea gingiei, ce susține dinții artificiali.
Unele proteze vor include un cadru metalic ușor, care oferă o rezistență și un suport suplimentar.
Proteza dentară completă
Este utilizată în cazul edentației totale, pentru unul sau ambele maxilare.
Proteza dentară completă se sprijină direct pe gingii și este atașată prin substanțe adezive.
Proteza parțială
Aceste proteze sunt susținute de cleme poziționate pe dinții existenți sau pe coroane dentare.
Avantaje ale protezei dentare mobile
Protezele dentare sunt mai puțin costisitoare decât implanturile.
Protezele dentare pot fi plasate la pacienți care au suferit pierderi osoase și gingivale (spre deosebire de implanturi, care trebuie ancorate în os), fără necesitatea intervențiilor suplimentare, de adiție osoasă.
Procedura de montare a protezelor dentare este neinvazivă, nu necesită intervenție chirurgicală.
Procesul de realizare a protezelor dentare este relativ rapid.
Dezavantajele protezei mobile
Pot fi necesare ajustări sau înlocuiri, deoarece structura feței se schimbă odată cu vârsta, din cauza resorbției osoase treptate, intervenită din cauze naturale.
Protezele dentare pot fi inconfortabile, mai ales în primele zile de purtare. Este posibil să ai salivație sporită, dificultăți de masticație și de vorbire.
La fel ca dinții obișnuiți, protezele dentare vor necesita îngrijire zilnică. Infecția în jurul gurii și a gingiilor poate apărea dacă protezele dentare nu sunt îngrijite corespunzător.
Ce este proteza dentară fixă?
Proteza dentară fixă este utilă în cazul edentației totale sau parțiale. Acest tip de proteză se bazează pe implanturi dentare.
Implanturile acționează ca ancore pentru proteză.
Implanturile dentare sunt inserate chirurgical în osul maxilarului.
În timp, implantul va fuziona cu maxilarul (osteointegrare), în mod natural. Țesutul osos va crește strâns în jurul implantului și între spirele sale, implantul formând astfel o bază puternică și de lungă durată pentru proteza dentară.
Pentru partea de protetică, un conector numit bont protetic este plasat deasupra implantului dentar. Cu ajutorul acestuia se va conecta implantul la proteza dentară.
Avantajele protezei pe implanturi
- Implanturile dentare au un succes incredibil – au o rată de succes mai mare de 95%;
- Implanturile vor rezista timp de 20 de ani sau mai mult;
- Implanturile dentare sunt foarte ușor de îngrijit, similar cu dinții tăi obișnuiți;
- Implanturile păstrează integritatea structurii feței și a oaselor maxilarului;
- Acționând la fel ca dinții obișnuiți, implanturile susțin vitalitatea osului și evită resorbția osoasă;
- Toate procedurile aferente protezei dentare pe implanturi pot fi realizate în doar 24 de ore.
Dezavantajele protezei fixe pe implanturi
Când vine vorba de costuri, protezele dentare mobile sunt alegerea mai ieftină.
Nu oricine este un candidat potrivit pentru implanturi dentare, deoarece implanturile au nevoie de țesut osos suficient și calitativ, dar și de gingii sănătoase, pentru a se fixa stabil în maxilar, dar sistemele de implanturi utilizate pentru protezele fixe sunt foarte performante și conțin implanturi cu o arhitectură deosebită.
Ce trebuie luat în considerare atunci când alegi între proteza dentară fixă sau mobilă?
Desigur, poți cântări avantajele și dezavantajele protezei dentare fixe față de cea mobilă. Cu toate acestea, alegerea corectă variază în funcție de individ.
Iată câțiva alți factori de luat în considerare atunci când decizi:
- Sănătatea orală pe termen lung. Prin stimularea țesutului osos de către forțele implicate în masticație, implanturile vor ajuta la conservarea sa și a țesutului gingival. Acest lucru reduce și riscul de a pierde mai mulți dinți. Proteza mobilă, pe de altă parte, nu are acest efect. De fapt, o restaurare necorespunzătoare poate accelera chiar și pierderea osoasă, în unele cazuri.
- Igiena orală. Protezele dentare mobile trebuie igienizate meticulos în fiecare zi. Implanturile, totuși, pot fi întreținute pur și simplu prin periaj dentar normal și folosirea aței dentare, așa cum ați face cu dinții obișnuiți.
- Confortul. Avantajul major al protezei fixe este chiar caracteristica sa de a nu fi mobilă. Astfel, spre deosebire de proteza mobilă, care poate aluneca, stânjenitor, în timp ce râzi, mănânci, sau faci o activitate sportivă, proteza fixă pe implanturi se simte ca și dantura ta. Protezele dentare se pot simți voluminoase și ca un corp străin.
- Aspectul estetic superior al dinților artificiali. Implanturile arată și funcționează foarte natural, în mod asemănător propriilor dinți. Protezele mobile nu pot avea aceeași estetică.
- Aspectul tău fizionomic. Proteza dentară fixă previne resorbția osoasă și astfel îmbătrânirea fizionomică prematură. Proteza dentară mobilă duce la resorbție osoasă și gingivală, motiv pentru care proteza trebuie reajustată și înlocuită la un anumit interval de timp.
- Implanturile dentare care sunt inserate și îngrijite corespunzător pot dura ani de zile. Aceasta înseamnă că costurile pot fi mai mici pe termen lung, deoarece protezele dentare mobile, prin comparație, vor avea nevoie de înlocuire relativ frecvent.