Ai visat la un zâmbet perfect și te-ai întrebat despre punte dentară vs. implant dentar? Indiferent dacă îți lipsesc dinți sau dacă ai dinți nerecuperabili care trebuie extrași și înlocuiți, probabil că ești curios care sunt opțiunile tale. O mulțime de oameni apelează la internet pentru a citi informații pe tema punte dentară vs. implant dentar.

Într-adevăr, ambele opțiuni au același scop, de înlocuire a dinților lipsă, dar o opțiune poate fi mai bună, pentru tine, decât cealaltă, în funcție de:

  • obiectivele tale de estetică a zâmbetului;
  • locația și numărul dinților lipsă;
  • funcționalitatea și confortul viitoarei lucrări;
  • longevitatea viitoarei lucrări;
  • bugetul pe care îl deții.

Mai întâi, să vorbim puțin despre fiecare procedură, în cazul în care nu ești atât de familiarizat cu acestea:

Punte dentară

Punte dentară vs. implant dentar

O punte dentară este o lucrare protetică formată din mai multe coroane dentare, fixată prin două coroane ce acoperă doi dinți sănătoși vecini ai zonei edentate.

O punte dentară va înlocui din punct de vedere estetic dinții lipsă, va permite o masticație corectă și va împiedica mișcarea dinților rămași. Nu numai că îți va restabili zâmbetul, dar te va ajuta să te simți mai încrezător.

Implant dentar

implant dentar

Implantul dentar este de fapt o piesă protetică fixă, de cele mai multe ori sub forma unui șurub din titan sau zirconiu, menită să imite funcționalitatea unei rădăcini dentare naturale și să susțină o coroană dentară care să redea perfect estetica dintelui.

Implantul este introdus chirurgical în osul maxilarului, făcând noul tău dinte foarte puternic. Coroana este proiectată și făcută cu grijă pentru a arăta exact ca dintele tău natural, așa că nu numai că se va simți grozav, dar va arăta grozav!

Punte dentară vs. implant dentar

Ambele sunt opțiuni pentru înlocuirea unui dinte lipsă sau a mai multor dinți.

Mulți pacienți preferă aceste opțiuni în locul protezelor complete sau parțiale, deși protezele au evoluat mult și cele fixe, pe implanturi, sunt, de asemenea, o opțiune excelentă! Cu toate acestea, dacă încerci să te decizi între punte dentară vs. implant dentar, există câteva lucruri de luat în considerare.

  • Principalul aspect de luat în considerare este atenția acordată conservării dinților sănătoși, așadar implantul dentar câștigă teren, din start. Puntea dentară sacrifică doi dinți perfect sănătoși, prin devitalizare, șlefuire și îmbrăcare cu coroane dentare.
  • Al doilea aspect ca importanță este menținerea nivelului osos, fapt ce contribuie și la menținerea unui aspect fizionomic tineresc. Implantul se osteointegrează, ducând la menținerea calității și cantității osoase. Puntea dentară, pe de altă parte, nu asigură acest lucru.
  • Al treilea aspect este cel al esteticii zâmbetului. Aici, implantul dentar este soluția imbatabilă, căci stabilitatea acestuia în maxilar este foarte bună și estetica coroanei pe implant, una deosebită.
  • Un alt aspect important este cât de sănătoși sunt dinții și maxilarul din jur. O punte dentară se bazează pe rezistența a doi sau mai multor dinți pentru a oferi sprijin, în timp ce un implant este legat de maxilar. Dacă dinții învecinați edentației nu sunt capabili să susțină o punte, îți recomandăm să iei în considerare un implant. În mod similar, dacă există deteriorări ale maxilarului sau pierderii osoase masive, o punte dentară va funcționa probabil mai bine pentru tine.
  • Unii pacienți decid să aleagă soluția punții dentare, deoarece este o procedură un pic mai simplă și mai rapidă. Inserarea unui implant este o procedură chirurgicală, în timp ce o punte necesită doar câteva vizite pentru a monta totul corect. Deoarece nu este o procedură chirurgicală, ajunge să fie puțin mai puțin costisitoare decât implanturile. Cu toate acestea, implanturile durează mai mult și necesită foarte puțină întreținere. Sigur, veți plăti puțin mai mult în avans, dar implanturile de bună calitate vă vor rezista toată viața. Punțile dentare, atunci când sunt îngrijite corespunzător, vor rezista timp de 10-15 ani.

Punte dentară vs. implant dentar

Te invităm în clinica Dr. Vlădău Studio, pentru a îți oferi mai multe detalii privind implanturile și punțile dentare, pentru a-ți studia cazul și a realiza un plan de tratament rapid și eficient pentru zâmbetul tău perfect!