În zilele noastre, stomatologia nu se poate lipsi de radiologia de diagnostic.
Imaginile radiologice intraorale de bază, în 3-D sau panoramice, vor oferi medicului dentist informații valoroase despre dinții și gingii și îl vor ajuta să aleagă cel mai bun tratament pentru tine.
Mulți se tem de radiațiile emise de echipamentele radiologice utilizate în stomatologie. De fapt, măsurătorile radiațiilor transmise în timpul procesului de radiologie dentară arată că acestea nu diferă de cele la care suntem expuși zilnic, cum ar fi îmbarcarea într-o aeronavă și apropierea de televizoare și detectoare de fum.
Mitul nr.1
Am nevoie de o radiografie de fiecare dată când vizitez medicul dentist
Realitatea
Frecvența cu care este posibil să ai nevoie de o radiografie dentară depinde de sănătatea ta orală.
Un adult sănătos, care nu a avut carii dentare sau alte probleme de câțiva ani nu are probabil nevoie de radiografii la fiecare consult stomatologic regulat, dar este posibil să aibă nevoie de radiografie dacă o situație dentară instabilă necesită ca medicul dentist să monitorizeze evoluția afecțiunii.
Dacă ai nevoie de o radiografie dentară și ești îngrijorat, amintește-ți că echipamentele radiologice moderne emit radiații foarte reduse și sunt un instrument esențial pentru a permite dentistului să mențină controlul diagnosticării și tratării afecțiunilor încă din stadiu incipient.
Pentru majoritatea oamenilor, un consult stomatologic odată la fiecare 6 luni este suficientă, dar frecvența consulturilor și a examinărilor radiologice va depinde de nevoile tale dentare, iar medicul dentist te va ghida și în funcție de calitatea igienei orale și a existenței factorilor predispozanți.
Scopul unei examinări radiologice este identificarea timpurie a problemelor ascunse privirii umane. Razele X sunt singura modalitate de a vedea interiorul țesuturilor și de a detecta lucrurile nedetectabile cu ochiul liber.
Mitul nr.2
Prea multe radiografii pot provoca afecțiuni
Realitatea
De fapt, radiațiile ionizante asociate cu radiologia dentară reprezintă nu mai mult de 3 până la 5% din radiațiile nenaturale la care oamenii sunt expuși în mod regulat;
Risc mai mic cu radiografia 3D
Echipamentele de radiografie digitală 3D limitează timpul de expunere al pacientului la razele X, asigurând în același timp imagini de precizie mai mare ale zonei de focalizare. Așadar, va rezulta un diagnostic mai fiabil, pentru tratamente corecte.
Imagistica tridimensională este obținută folosind un scaner digital cu raze X special conceput pentru examinarea radiologică a capului și a maxilarelor. Scanerul se rotește cu 360 de grade în jurul capului pacientului în câteva secunde. Chiar dacă pacientul nu poartă un șorț de protecție, radiațiile sunt menținute deasupra glandei tiroide. Realizarea unei radiografii cu un singur volum permite obținerea și extragerea a sute de imagini de mai multe dimensiuni folosind software specializat.
Mitul nr.3
O femeie însărcinată sau un copil nu trebuie să fie expuși efectuării unei radiografii dentare
Realitatea
Nu există nicio indicație medicală prin care pacientele gravide nu trebuie expuse, sub nicio formă, razelor X. Cu toate acestea, la cererea pacientului, procedurile de imagistică ce nu sunt absolut obligatorii pot fi amânate până după sarcină sau, dacă este posibil, pot fi efectuate în al doilea trimestru de sarcină, evitându-se primul si al treilea trimestru.
Deși doza de radiație emisă în timpul unei radiografii dentare este destul de scăzută și procesul este sigur, femeile gravide ar trebui, așadar, să nu efectueze radiografii dentare, decât în urma unei analize minuțioase a raportului risc-beneficii. Întrucât femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de afecțiuni dentare, este important ca acestea să nu ignore o problemă dentară potențial gravă, de teama expunerii la radiații.
Pe durata efectuării radiografiilor dentare pacienții poartă un șorț de plumb în față și un guler de plumb pentru tiroidă, pentru a proteja părțile vulnerabile ale corpului.
Radiologie pentru copii?
Radiografia furnizează informații care nu sunt vizibile în timpul unei evaluări clinice orale.
Imaginile radiologice vor arăta poziția și dezvoltarea dinților care au erupt sau nu și relația dinților cu țesutul osos și gingival. De asemenea, se poate observa relația dintre maxilarele copilului și medicul poate planifica un tratament adecvat pentru a obține cele mai bune rezultate.
Este bine ca copilul tău să efectueze radiografii dentare, dacă acestea sunt absolut necesare pentru a stabili un diagnostic într-o problemă ortodontică și pentru a planifica cel mai bun tratament necesar.
Mitul nr.4
Radiografiile clasice, pe film, sunt mai fiabile decât radiografiile pe suport digital
Realitatea
Clinica dentară Dr. Vlădău Studio a înlocuit radiologia clasică cu radiologia digitală, în urmă cu peste 15 ani. Tehnologia digitală oferă o precizie de neegalat și permite diagnosticări mult mai precise. Spre deosebire de vechea metodă, imaginile digitale sunt stocate în siguranță, în bazele de date electronice al clinicii și transmise direct pacientului și medicului, prin e-mail.
În plus, nivelul de radiație este semnificativ în prezent. Această tehnică permite obținerea și transmiterea rezultatelor către medic și pacient instantaneu.
În plus, eliminarea utilizării filmului și a substanțelor de prelucrare a acestuia este foarte benefic pentru mediu.
Beneficiile radiologiei digitale:
- Radiografia digitală va fi păstrată în baze de date sigure.
- Reducerea cu 90% a nivelurilor de expunere la radiații, față de razele X tradiționale;
- Timp de așteptare cu mult redus;
- Trimiterea prin e-mail rapidă a radiografiilor și tomografiilor dentare către dentiști;
- Protejează mediul înconjurător prin eliminarea soluțiilor toxice utilizate pentru developarea filmului.