0268.474.701

23.05.2024

          Strada 13 Decembrie nr. 1, Brașov     |     contact[at]drvladau.ro     |     Tel: 0268.474.701   

Radiologie 2D & 3D

Radiologie 2D & 3D

Tehnologiile radiologice moderne reprezintă rezultatul multor ani de cercetări medicale. Imaginile radiologice ultra-performante obținute în prezent facilitează o diagnosticare corectă și planuri de tratament eficiente.

Radiologia 3D este apanajul medicinei radiologice avansate, devenind în prezent indispensabilă diagnosticării anumitor afecțiuni, efectuării anumitor tratamente și intervenții chirurgicale, în deplină siguranță și cu precizie maximă.

Ce este radiologia?

Această specializare stomatologică utilizează imagistica medicală pentru diagnosticarea afecțiunilor orale și pentru ghidare în cadrul tratamentelor stomatologice și intervențiilor chirurgicale.

Această tehnică de imagistică utilizează radiațiile X, în scop diagnostic.

Radiografia este cea mai folosită metodă imagistică. În cazul radiografiei digitale, razele X nu se impregnează în film, ci sunt captate de către un detector de înaltă rezoluție și recalculate în pixeli digitali.

Rolul specialiștilor radiologi

   • Medicul radiolog

Radiologul este acel medic cu pregătire post-universitară, care efectuează proceduri medicale minim-invazive, interpretează imaginile radiologice și comunică informațiile relevante medicului stomatolog care a recomandat investigația respectivă, printr-un raport.

   • Asistenta medicală

Pregătește pacienții pentru procedura radiologică și îi îndrumă pe parcursul si după efectuarea acesteia.

   • Tehnicianul radiolog

Utilizează tehnologia radiologică și tehnicile de poziționare a pacienților pentru a obține imagini radiologice pe care medicul radiolog să le poată interpreta.

Este radiologia digitală sigură?

Atunci când este efectuată de către specialiști radiologi, pregătiți teoretic și practic pentru minimalizarea expunerii la radiații, examinarea radiologică este sigură.

Digitalizarea radiologiei dentare a condus la evoluția spectaculoasă a calității imaginilor obținute, dar și la scăderea considerabilă a timpului de expunere, necesar efectuării examinării radiologice.

Echipamentele moderne de radiologie dentară încorporează tehnologii avansate, ce permit dozarea personalizată a radiațiilor, astfel încât să fie respectat de fiecare dată principiul ALARA (As Low As Reasonably Achievable). Fiecare examinare radiologică va fi efectuată cu doza minimă de radiații, absolut necesară obținerii unei imagini clare, pe baza căreia să poată fi stabilit un diagnostic corect.

Clinica Dr. Vlădău Kids este dotată cu echipamente de radiologie ce permit expunerea minimă la radiații, pentru riscuri minime, cu rezultate de maximă calitate.

Tipuri de investigații radiologice

Radiografii 2D  În funcție de poziționarea senzorului digital, investigațiile radiologice 2 D pot fi: Intraorale:

 • Radiografie retroalveolară;
 • Radiografie bitewing;
 • Radiografie ocluzală;

Extraorale:

 • Radiografie panoramică;
 • Radiografie sinusuri maxilare;

Tomografii dentare 3D (CBCT)  Acest tip de tomografie dentară se efectuează cu ajutorul computerului tomograf cu fascicul conic, ce reprezintă vârful tehnologiei radiologice moderne.

Radiologie în Clinicile Dr. Vlădău Studio și Dr. Vlădău Kids

Serviciile de imagistică se realizează în incinta clinicilor noastre, nefiind necesară deplasarea pacienților în alte locații și reprogramarea pacienților la o dată ulterioară efectuării radiografiilor. Eficient și rapid, îți oferim servicii complete, prin specialiștii noștri în toate domeniile medicinei dentare.

Clinicile Dr. Vlădău sunt dotate cu aparatură de vârf din domeniul stomatologiei – computer tomograf CBCT, panoramic și intraoral. Computer Tomograful Planmeca 3D MID,  de ultimă generație, oferă investigații de o calitate excepțională pentru un diagnostic perfect, cu o doză de radiații redusă.

Acest echipament utilizează un sistem patentat ULD și programe pediatrice speciale. Reprezintă o unitate de tip All-in-one, fiind utilă pentru stabilirea diagnosticelor în multiple specializări stomatologice.

CBCT- beneficii pentru pacient

CBCT (cone beam computed tomography), reprezintă o tehnologie tomografică avansată, special creionată pentru medicina dentară. Propagarea radiațiilor X sub forma fasciculul conic, în locul formei de evantai, utilizată de echipamentele clasice de tomografie, permite scurtarea timpului necesar obținerii imaginii radiologice necesare, cu un confort sporit și o claritate de neegalat a imaginilor obținute. Computer tomograful CBCT utilizează un fascicul conic de radiații, ceea ce conferă multiple beneficii:

 • Imagini mai clare și mai detaliate;
 • Radiații mult reduse;
 • Investigații rapide.
  •  

Specializări care beneficiază de rezultatele radiologiei dentare:

 • Implantologie
 • Endodonție
 • Parodontologie
 • Ortodonție
 • Chirurgie maxilo-facială
 • Analiză TMJ.
  •  

Întrebări despre radiologie

Este necesară o pregătire prealabilă?
Nu este nevoie de nicio pregătire pentru o radiografie sau o tomografie dentară. Singurul lucru pe care va trebui să îl faceți va fi înlăturarea bijuteriilor de la nivelul capului și gâtului, pentru a nu interfera cu undele de radiație.

Cât durează efectuarea unei tomografii dentare?
Examinarea radiologică CBCT durează în medie 20 de secunde.

Sunt permise radiografiile dentare în sarcină și alăptare?
Da, însă numai la recomandarea medicului stomatolog, de preferat după trimestrul I de sarcină și cu condiția purtării șorțului de protecție radiologică.

Procedurile radiologice sunt dureroase?
Nu, radiografiile și tomografiile nu sunt absolut deloc dureroase.

Ce sunt radiațiile?
Radiațiile utilizate pentru efectuarea de investigații radiologice sunt Raze X.
Acest tip de radiație electromagnetică ionizantă, cu lungime mică de undă, numită și radiație Röntgen, a fost descoperită de Wilhelm Röntgen, prin bombardarea unui corp metalic cu electroni rapizi.

Clinicile Dr. Vlădău Studio și Clinica Dr. Vlădău Kids îți stau la dispoziție pentru tratamente stomatologice, dar și servicii de radiologie dentară digitală.