Implanturile dentare sunt o procedură stomatologică obișnuită în zilele noastre, folosită pentru înlocuirea dinților naturali pierduți.
Radiologia are un rol în planificarea pre-implant, precum și în evaluarea post-implant, inclusiv în identificarea complicațiilor.
Progresele în radiologia dentară oferă medicilor stomatologi mai multe opțiuni ca oricând pentru evaluarea pacienților și planificarea tratamentului de implantologie.
În ultimele câteva decenii, implanturile dentare au crescut în popularitate și acum studiile demonstrează rate ridicate de supraviețuire în timp, determinând mulți medici din întreaga lume să le considere ca tratament standard de îngrijire pentru înlocuirea dinților lipsă. Studiile pe termen lung au arătat în mod constant rate de succes ale implanturilor, mai mari de 90%.
De ce radiologie pentru implanturi dentare eficiente?
Tratamentul de implantologie nu este potrivit pentru oricine, dar la pacienții pentru care s-a stabilit din punct de vedere clinic că sunt buni candidați pentru acest tratament, sunt esențiale examinarea amănunțită și o planificare atentă, pentru:
- a evita structurile anatomice în timpul intervenției chirugicale de inserare;
- a asigura plasarea implantului într-o poziție care maximizează potențialul de restaurare și păstrează sănătatea pacientului și stabilitatea pe termen lung a implantului.
De asemenea, este necesar să se monitorizeze regulat și să se întrețină corespunzător acele implanturi dentare care au fost deja plasate, deoarece s-a dovedit că profilaxia afecțiunilor orale reduce riscul apariției bolii periimplantare, care este principala cauză a eșecului implanturilor.
Deși esențial, examenul clinic singur nu reușește adesea să detecteze anatomia țesuturilor dure și moi subiacente și înconjurătoare a sitului implantului propus sau actual. Astfel, examenul radiografic joacă un rol la fel de important în plasarea și gestionarea implanturilor dentare pre-chirurgical și post-chirurgical.
Clinica Dr. Vlădău Studio îți oferă servicii avansate de radiologie Brașov, complet digitalizate, pentru diagnostice și evaluări clinice exacte și corecte.
Tipuri de imagini radiologice utilizate în implantologia orală
Radiografiile periapicale
Acest tip de radiografii oferă:
- o imagine a întregului dinte sau a unui implant, inclusiv a apexului și osului înconjurător;
- evaluarea dimensiunii meziodistale;
- evaluarea înălțimii osoase verticale a zonei de interes.
Sunt utile, deoarece sunt ușor de efectuat, oferă rezoluție ridicată și presupun o doză de radiații destul de scăzută, dar nu oferă o evaluare exactă a lățimii osului. Prin urmare, au o utilitate limitată în evaluarea siturilor de implantare propuse.
Radiografiile panoramice
Acestea sunt utile pentru:
- evaluarea generală a pacientului;
- evaluarea prezenței sau absenței patologiei dentare sau osoase;
- evaluarea prezenței și extinderii zonelor edentate și a potențialului lor de a susține implanturi dentare;
- evaluarea limitărilor anatomice din apropierea fiecărui sit edentat.
Mai mult, doza eficientă de radiație pentru pacient este, de asemenea, relativ scăzută. Cu toate acestea, ca și în cazul radiografiilor periapicale, acestea reprezintă o reprezentare 2D a unui obiect 3D și, prin urmare, în general nu pot fi utilizate singure în planificarea implantului pre-chirurgical sau evaluarea implantului post-plasare.
Tomografiile computerizate cu fascicul conic (CBCT)
Prin aceste investigații pot fi evaluate înainte și după chirurgia implantului structurile anatomice complexe ale maxilarului și mandibulei, cum ar fi:
- canalul alveolar inferior și ansa sa anterioară;
- canalul incisiv mandibular;
- foramenul mintal;
- canalul lingual;
- canalul nazopalatin;
- cavitatea nazală;
- sinusul maxilar.
Introducerea imagisticii 3D în stomatologie a îmbunătățit dramatic cantitatea de informații de diagnostic care pot fi obținute.
Această investigație funcționează prin preluarea mai multor felii axiale subțiri cu distorsiuni minime și grosime uniformă și prelucrarea lor într-un software care reconstituie aceste felii în imagini secționale transversale valoroase ale zonei de interes.
În plus față de o doză mai mică de radiații pentru pacient în comparație cu imagistica CT convențională, alte avantaje ale CBCT includ precizie ridicată, rezoluție înaltă, confortul sporit al pacientului pe durata investigației, timpul redus de procedură și un cost relativ scăzut pentru pacient.
În cadrul Dr. Vlădău Studio beneficiezi nu doar de tratamente stomatologice performante, dar și de radiologie Brașov, totul în aceeași clinică de medicină dentară.
Chirurgii implantologi pot îmbunătăți și mai mult previzibilitatea și siguranța inserării de implanturi dentare, utilizând un software care permite plasarea virtuală a implanturilor în imaginile 3D produse de tehnologia CBCT.
Ghidul chirurgical imprimat 3D, realizat pe baza planului chirurgical virtual facilitează plasarea mai precisă a implantului.
Progresele și inovațiile recente în radiologia dentară ne oferă mai multe opțiuni de planificare și evaluare a implanturilor decât oricând.
Imagistica periapicală, panoramică și CBCT au fiecare avantajele și dezavantajele lor, iar medicii noștri aplică criterii stricte de selecție pentru a determina radiografiile absolut necesare într-un anumit caz, pe baza necesității informațiilor de diagnostic, a obiectivelor tratamentului, cu respectarea principiului ALARA, pentru a minimiza doza de radiație administrată pacientului.
Atunci când cauți radiologie Brașov, Clinica Dr. Vlădău Studio îți pune la dispoziție unul dintre mai avansate echipamente radiologice în plan mondial, pentru radiografii și tomografii de calitate premium, cu minim de radiații: Tomograful Planmeca 3D MID.