Știi că prin tratamentul ortodontic dinții tăi vor fi reglați, dar te-ai întrebat vreodată cum se întâmplă? Iată o privire de ansamblu asupra aparatelor dentare, a modului lor de funcționare și a ceea ce se întâmplă la nivel biologic pe măsură ce noul tău zâmbet prinde contur.

Aplicarea presiunii

Mișcarea dinților tăi este efectuată de aparatele dentare pe care medicul tău ortodont le va prescrie în funcție de cazul tău particular. Aparatele dentare tradiționale (cele pe care majoritatea oamenilor le au în minte atunci când se gândesc la aparate dentare) conțin trei componente majore.

  • Brackeții

Reprezintă elementele de bază pentru mișcarea dinților.

Fabricați dintr-o varietate de materiale, aceștia sunt lipiți de fiecare dinte cu un adeziv special, conform specificațiilor pe care medicul tău le-a prezentat în planul său de tratament. Fiecare dinte va avea un bracket specific pentru a maximiza capacitatea arcului de a muta acel dinte în poziția programată.

  • Arcul

În timp ce brackeții ar putea fi membrii orchestrei din simfonia zâmbetului tău perfect, arcul este cel care este dirijorul. Este îndoit (uneori folosind un computer) și plasat în brackeți.

Arcul face tot posibilul pentru a reveni la forma lui originală, ceea ce creează presiunea necesară pentru a mișca dinții dintr-o parte în alta sau în sus și în jos.

Tipul de sârmă utilizat pe parcursul tratamentului se va schimba ca formă și material pentru a genera diferite tipuri de presiune și mișcare. Sârmele rotunde și ușoare pot da loc celor mai groase și dreptunghiulare pe tot parcursul tratamentului.

  • Elasticele

În cazul în care malocluzia necesită o presiune suplimentară sau mai multă tensiune într-o direcție sau alta, se vor monta elastice pentru a conecta unii dintre brackeți.

În anumite incidențe, sunt necesare dispozitive suplimentare pentru a se potrivi planului de tratament prescris.

Remodelarea zâmbetului tău

Pe măsură ce aparatul începe să îți miște dinții, două țesuturi ale cavității orale sunt cele mai afectate: membrana parodontală (cunoscută și sub numele de ligament parodontal), care se află în jurul rădăcinii dintelui și osul alveolar ce susține dintele.

Răspunsul biomecanic care dictează modul în care se vor îndrepta dinții este cunoscut sub numele de „remodelare”.

Mișcarea dintelui depinde de modul în care membrana parodontală și osul din jurul dintelui reacționează la presiunea aplicată de dispozitivul ortodontic.

Credeți sau nu, dinții răspund mai bine la o forță mai ușoară. Folosirea unei forțe blânde și constante va face ca o parte a dintelui să se comprime împotriva membranei parodontale (presiune pozitivă), ceea ce va crea tensiune pe partea opusă (presiune negativă), creând efectiv un spațiu între cele două suprafețe.

Când se întâmplă acest lucru, două funcții biologice remodelează osul din jurul dinților. Celulele care cresc oasele, numite osteoblaste, sunt produse pe partea în care tensiunea trage membrana parodontală departe de os, în timp ce pe partea care este compresată, osul este descompus de celulele care distrug oasele, numite osteoclaste. Aceasta este cunoscută sub numele de resorbție.

Resorbția este destul de rapidă (durează doar aproximativ 3 zile), în timp ce formarea de os este un proces mai lent, durând aproximativ 3 luni.

Fiecare pas este atent calculat

Natura presiunii aplicate acelei membrane parodontale devine importantă. După cum am menționat mai devreme, presiunea lentă și blândă este mai bună, deoarece reglează rata de resorbție și formare de os. Prea multă presiune are efectul opus și va încetini procesul.

Deci, acum știți de ce timpul mediu de tratament cu aparate dentare este de 1-2 ani. Știți, de asemenea, de ce acești trei ani suplimentari pe care medicii ortodonți îi petrec în formarea profesională sunt importanți pentru a se asigura că dinții și maxilarul sunt reglați corect.

Pentru a afla mai multe despre modul în care medicii ortodonți și întreg personalul prietenos al clinicii Dr. Vlădău Studio te pot ajuta să obții zâmbetul sănătos și fericit pe care îl dorești, contactează-ne pentru a stabili o programare pentru consultație în clinica noastră din Brașov.

Așteptăm cu nerăbdare să îți transformăm zâmbetul!